Latest News

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σάλος με τις πρωτοφανείς δηλώσεις Βαρτζόπουλου: Επιμένει ότι η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση – Την αποπομπή του ζητεί η αντιπολίτευση

Επιμένει μέσω Facebook ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος επιχειρώντας να υπερασπιστεί όσα δήλωσε σε συνέντευξή του για τις γυναίκες και τις γυναικοκτονίες, που προκάλεσαν σάλο αλλά και την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά την απομάκρυνσή του από... την κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρτζόπουλος κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.

Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών.

Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διακριτά και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες».

Mεσαίωνας

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας σε τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία πέρασε στα ψιλά, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση».

Ο κ. Βαρτζόπουλος, που είναι και ψυχίατρος δήλωσε μιλώντας στο Livemedia πριν από λίγες εβδομάδες ότι «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Ο κ. Βαρτζόπουλος υποστήριξε μάλιστα πως ένας επιθετικός άνθρωπος «είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή αυτή η επιθετικότητα να εξυπηρετεί τους σκοπούς αυτής της κοινωνίας, δηλαδή να έχει ένα αξιακό σύστημα το οποίο να εξυπηρετεί την κοινωνία. Δηλαδή, να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας». 

Υποστήριξε πως αρκετά σημαντικό κομμάτι ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας «θα καταλήξει κάποια στιγμή να έχει μια χρόνια μορφή ψυχοπαθολογίας, αρρώστιας δηλαδή. Αυτή τη νέα χρονιότητα να την ανιχνεύουμε σε πολύ πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε και να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, εύκολα να στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δηλαδή να τους κρατάμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οικογένειά τους, στη δουλειά τους και στην κοινωνία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι τα περιστατικά να γίνονται «αντιληπτά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και από την αρχή να παίρνουν τον δρόμο που πρέπει να πάρουν, δηλαδή να έχουν την αντιμετώπιση στις δομές. Η πλοήγησή τους δηλαδή στις δομές που υπάρχουν να γίνεται με έναν τρόπο συνεκτικό και εύκολα παρακολουθήσιμο από επιστημονικής πλευράς».

Χαμός στα social media

Πολλά τα σχόλια στα social media μετά από όταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του:

ΣΥΡΙΖΑ για Βαρτζόπουλο: «Ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση»

Η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας, η οποία έλαβε χώρα πριν από αρκετές εβδομάδες αλλά αναδείχτηκε μετά από σκληρή ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία», η οποία κάνει λόγο για «αντιεπιστημονικές απόψεις» και για «έναν ολοκληρωτισμό εν εξελίξει στα καλύτερά του», προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες, λέει ο Κασσελάκης

Με ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε το αίτημα για αποπομπή του Δημήτρη Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση καθώς και τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.

Όπως αναφέρει, «ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι “οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν”, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ».

ΠΑΣΟΚ – Γλαβίνας: Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες οι δηλώσεις του

«Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

«Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου «ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποπομπή ζητεί και ο Χαρίτσης

Τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου σχολίασε και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για εξωφρενικές, αδιανόητες δηλώσεις, οι οποίες του θύμισαν, όπως λέει, «τις αστείες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι είναι «πολέμιος της άκρας δεξιάς»».

«Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Αν ακολουθούσαμε τη θεωρία του, θα λέγαμε ότι μερικοί απλά γεννιούνται φασίστες» πρόσθεσε ο Κωστής Καρπόζηλος.