Latest News

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Ο Τραμπ κερδίζει στις δημοσκοπήσεις – Πώς μπορεί ο Μπάιντεν να ανατρέψει το κλίμα


 Οι δημοσκοπήσεις περιγράφονται ως οι «φωτογραφίες της στιγμής» ενώ η προγνωστική τους δύναμη... αμφισβητείται. Ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως φαβορί τον Τραμπ αλλά ο Τζο Μπάιντεν μπορεί πάντα να κάνει την ανατροπή.

Η δημοσκόπηση της WSJ έδειξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε έξι από τις επτά κρίσιμες πολιτείες, αυτές που είναι πιθανότερο να καθορίσουν ποιος θα εκλεγεί τον Νοέμβριο. Ο πρώην πρόεδρος προηγείται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Journal, στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, την Αριζόνα, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα- οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν στο Ουισκόνσιν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα οριστικό, επτά μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Ένα από αυτά που υποδηλώνουν οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων, είναι ότι οι δημοσιογράφοι δεν μεταφέρουν την αλήθεια στους πολίτες σε ορισμένα βασικά σημεία (ή αν το κάνουν, αυτή η αλήθεια αγνοείται).

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση ισχυρίζονται ότι μία από τις μεγάλες ανησυχίες τους είναι η οικονομία. Αν αυτό ισχύει, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τον Μπάιντεν. Μεταξύ των παραγόντων είναι ο χαμηλός πληθωρισμός, η σημαντική ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία.

Ο Paul Krugman, ο νομπελίστας οικονομολόγος, έγραψε πρόσφατα: «Τα οικονομικά νέα το 2023 ήταν σχεδόν ως εκ θαύματος καλά». (Ακόμη και το κόστος ενός κλασικού δείπνου για την Ημέρα των Ευχαριστιών, σημειώνει, μειώθηκε κατά 4,5%).

Αν η οικονομία είναι τόσο ισχυρή και τόσο σημαντική για τους ψηφοφόρους -και αν ο Μπάιντεν μπορεί να πάρει τουλάχιστον ένα μέρος των ευθυνών- γιατί αυτό δεν βγαίνει προς τα έξω; Αυτό αφορά την εκστρατεία του Μπάιντεν, πρωτίστως.

Ανησυχία για την ηλικία

Μια άλλη σημαντική ανησυχία των ψηφοφόρων, βέβαια, είναι η ηλικία του Μπάιντεν. Είναι 81 ετών- ο Τραμπ θα γίνει 78 τον Ιούνιο. Είναι και οι δύο ηλικιωμένοι- και οι δύο έχουν κενά μνήμης και οι δύο επιδεικνύουν σύγχυση κατά καιρούς.

Μόνο ο ένας από τους δύο, ωστόσο, μιλάει για τους μετανάστες ως «ζώα» ή προβλέπει «λουτρό αίματος» για τη χώρα αν χάσει. Μόνο ο ένας αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες που σχετίζονται με εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ανατροπής νόμιμων εκλογών. Μόνο ο ένας έχει υποσχεθεί να γίνει δικτάτορας από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του και μόνο ο ένας έχει συμμάχους που σχεδιάζουν σχολαστικά μια ριζική αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της Αμερικής.

Ένα story του Associated Press είχε ως τίτλο: «Τα σχέδια του Τραμπ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο περιλαμβάνουν επιδρομές για απελάσεις, δασμούς και μαζικές απολύσεις». Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι ιδέες είναι ακραίες και το υπόβαθρο καθορισμένο.

«Ορισμένες από τις τρέχουσες ιδέες του πιθανόν να καταλήξουν στο δικαστήριο ή να παρεμποδιστούν από το Κογκρέσο», αναφέρεται. «Αλλά η εκστρατεία του Τραμπ και όσοι τον στηρίζουν περιλαμβάνουν λεπτομερή σχέδια».

Οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν επίσης ότι ανησυχούν βαθιά για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Αμερική.

Θα έπρεπε να είναι, φυσικά, αλλά το τι εννοούν με αυτό διαφέρει σημαντικά. Γνωρίζουν τόσα πολλά για τα αυταρχικά σχέδια του Τραμπ όσο και για το ότι ο Μπάιντεν περπατάει αυτές τις μέρες με πιο «σκληρό βάδισμα»;

Ο κριτικός των ΜΜΕ Μαρκ Τζέικομπ, χλεύασε λέγοντας ότι «υπάρχει μόνο μία δημοσκόπηση που έχει σημασία. Είναι σε επτά μήνες από τώρα. Οι υπόλοιπες είναι απλώς ''κενές θερμίδες'' που γεμίζουν τον χρόνο του ''αέρα''(σ.σ. του προγράμματος των ΜΜΕ)».

Σε ανάλυση του Josh Marshall του Talking Points Memo, εξετάστηκε η δημοσκόπηση της Journal και αρκετές άλλες, συγκρίνοντάς τες με προηγούμενες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν σημειώνει αργή και άνιση πρόοδο.

Αυτή η πρόοδος, πιστεύει ο Marshall, μπορεί να επιταχυνθεί καθώς περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι, είτε τους αρέσει είτε όχι, αυτοί οι δύο υποψήφιοι είναι οι πραγματικές τους επιλογές. Καμία Νίκι Χέιλι ή Γκρέτσεν Γουίτμερ δεν περιμένει στα παρασκήνια.

Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν. Αλλά μπορούν να προειδοποιήσουν. Και ίσως μια προειδοποίηση με «κόκκινο συναγερμό» είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο απ' όλα οι χαμηλής πληροφόρησης Αμερικανοί.