Latest News

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Ολική έκλειψη Ηλίου : Σε ποιο μέρος θα συγκεντρωθούν 1 εκατ. άτομα για να δουν το φαινόμενο

 Οι καταρράκτες του Νιαγάρα πρόκειται να δεχτούν τη μεγαλύτερη εισροή επισκεπτών που έχει καταγραφεί ποτέ στις 8 Απριλίου, καθώς... βρίσκονται ακριβώς πάνω στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου, που πρόκειται να συμβεί εκείνη την ημέρα. 

Μάλιστα, με τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που αναμένεται να ταξιδέψει από μακριά για να δει το γεγονός στον διάσημο καταρράκτη, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν γίνει εκτοξευτεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, οι καταρράκτες του Νιαγάρα, που βρίσκονται στα σύνορα Καναδά – ΗΠΑ, έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ροής από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο καταρράκτη στη Βόρεια Αμερική και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα εκπληκτικό σκηνικό για αυτό το ουράνιο θέαμα που συμβαίνει μια φορά στη ζωή. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός ακόμη και σε μια κακή μέρα, η περιοχή ετοιμάζεται τώρα για την πιο πολυσύχναστη περίοδο όλων των εποχών, καθώς οι λάτρεις της έκλειψης κατακλύζουν την περιοχή.

Όπως επισημαίνει και το Reuters, ο δήμαρχος των καταρρακτών του Νιαγάρα, Τζιμ Ντιοντάτι, εκτίμησε ότι έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν στην καναδική πλευρά του καταρράκτη για την ολική έκλειψη Ηλίου, κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο πλήθος που είχαμε ποτέ». Δεδομένου ότι ο τόπος δέχεται συνήθως περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, ο αριθμός που αναμένεται στις 8 Απριλίου είναι πιθανό να επιβαρύνει σημαντικά τις τοπικές υπηρεσίες, γι' αυτό και ο περιφερειακός πρόεδρος του Νιαγάρα, Τζιμ Μπράντλεϊ, κήρυξε προληπτικά την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μέτρο έκτακτης ανάγκης ισχύει από τις 28 Μαρτίου και παρέχει στις τοπικές Αρχές πρόσθετες εξουσίες σχετικά με την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών, όπως το δικαίωμα να περιορίζουν τις μετακινήσεις ή να δημιουργούν προσωρινές νομικές κυρώσεις που απαγορεύουν ορισμένες συμπεριφορές. Στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων δρόμων και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς και στην ανακούφιση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, περισσότερα σχολεία στον Νιαγάρα θα παραμείνουν κλειστά στις 8 Απριλίου, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο νέο για όλα τα παιδιά της περιοχής που προτιμούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη παρά να κάνουν μαθήματα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο Καναδάς έχει να δει ολική έκλειψη Ηλίου από το 1979 και δεν πρόκειται να δει άλλη μέχρι το 2044.

Πού θα γίνει ορατή η ολική έκλειψη Ηλίου

Η έκλειψη θα αρχίσει με την ανατολή του Ηλίου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στη συνέχεια θα διασχίσει το Μεξικό και τις ΗΠΑ - από το Τέξας έως το Μέιν. Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής θα δει μια μερική έκλειψη, αλλά οι θεατές σε μια περιοχή από το Μαζατλάν του Μεξικού μέχρι και κοντά στο Γκάντερ του Καναδά θα βιώσουν μια ολική έκλειψη Ηλίου.

Οι θεατές που βρίσκονται στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου μπορεί να παρατηρήσουν πτώση της θερμοκρασίας, ύφεση ή αλλαγή του ανέμου, εμφάνιση πλανητών στον ουρανό και ηρεμία στα πτηνά, καθώς και στην άγρια πανίδα. Πολλές πόλεις – όπως το Ντάλας, η Ιντιανάπολις, το Κλίβελαντ και το Μόντρεαλ – βρίσκονται μέσα στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου.

Πώς θα γίνει η ολική έκλειψη Ηλίου

Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, οι θεατές στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου, θα πρέπει να δουν ένα φαινόμενο «διαμαντένιου δακτυλίου» λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά το φαινόμενο. Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου συνήθως κρύβεται.

Ο Ήλιος είναι σχετικά ενεργός φέτος και πλησιάζει στην αναμενόμενη κορύφωση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του. Οι ερευνητές της Predictive Science χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου για να προβλέψουν και να μοντελοποιήσουν το ηλιακό στέμμα κατά την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου.

Τι ώρα θα γίνει η ολική έκλειψη Ηλίου

Ο χρόνος της έκλειψης Ηλίου θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεστε. Συνολικά, το φαινόμενο θα διαρκέσει δύο ώρες. Για όσους βρίσκονται στην ανατολική ζώνη ώρας, η έκλειψη θα εισέλθει στην ηπειρωτική Βόρεια Αμερική λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα) και θα εξέλθει στις 15:46 (τοπική ώρα).

Το μονοπάτι της ολικότητας – δηλαδή το σημείο όπου η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι πλήρως ορατή – θα αρχίσει περίπου στις 11:07 (τοπική ώρα) στο Μαζατλάν του Μεξικού, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Στη συνέχεια, θα κινηθεί βορειοανατολικά, πάνω από το Τέξας, τα νότια τμήματα της Οκλαχόμα, του Μιζούρι και του Ιλινόις, πριν φτάσει στο Οχάιο και κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Καναδά. Η πορεία του θα καταλήξει στην καναδική ατλαντική επαρχία του Νιουφάουντλαντ.

Έκλειψη Ηλίου, Έκλειψη Ηλίου 8 Απριλίου, 8 Απριλίου

Πότε είναι οι επόμενες ολικές εκλείψεις Ηλίου

Οι επόμενες δύο ολικές ηλιακές εκλείψεις στις ΗΠΑ δεν θα συμβούν πριν από το 2044 και το 2045.

Εντούτοις, οι λάτρεις αυτών των φαινομένων μπορεί να προλάβουν μία ολική έκλειψη Ηλίου το 2026 στη Γροιλανδία, στην Ισλανδία και στην Ισπανία, καθώς και άλλη μία τόσο το 2027 κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αφρικής όσο και το 2028 στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία ή - έστω - το 2030 στη Νότια Αφρική και στην Αυστραλία.