Latest News

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Άρχισαν οι εργασίες για το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή - Ο ρόλος του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής


Η σιωπηρή  συναίνεση του περιφερειακού συμβουλίου για την επανεκκίνηση του λιμανιού στην Πειραϊκή.

Οι εργασίες της κατασκευής του νέου λιμανιού στην Πειραϊκή οι οποίες εγκρίθηκαν με προεδρικό διάταγμα τον Ιανουάριο 2023 έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται στη φάση των καθημερινών βαθυμετριών (όπου ως βαθυμετρία, ορίζεται η μέτρηση και η χαρτογράφηση της τοπογραφίας του θαλάσσιου πυθμένα).
Πριν εκδοθεί η αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων στις 15 Σεπτεμβρίου από το ΥΠΕΝ ζητήθηκε η γνώμη των παραλιμένιων δήμων και του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Για μεν τον Δήμο Πειραιά είναι γνωστό ότι ενώ το Δημοτικό του Συμβούλιο γνωμοδότησε ομοφώνως κατά των περιβαλλοντικών όρων  στις 30/8/2023, η Δημοτική αρχή επέλεξε  να μην στείλει αυτήν την γνωμοδότηση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εντός του καθορισμένου χρόνου, κατά συνέπεια η παράλειψη αυτή  να τεκμαίρει την συναίνεσή του και την θετική του γνώμη σύμφωνα με το νόμο.

Με το τέχνασμα αυτό η Δημοτική αρχή Πειραιά πέτυχε να μετατρέψει την αρνητική γνωμοδότηση σε θετική σιωπηρή συναίνεση για την αδειοδότηση του  master plan  από το ΥΠΕΝ. Ένα πιο χονδροειδές τέχνασμα επέλεξε η Περιφερειακή αρχή Πειραιώς  η οποία  απέφυγε ακόμη και να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση  παρ’ όλο που ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής κύριος Γεώργιος Δημόπουλος στην επίσημη  θεσμική του τοποθέτηση  στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , εξήγησε ότι  είχε αποστείλει εγκαίρως το θέμα από τις  30 Ιουνίου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για να γνωμοδοτήσει. Στη συνέχεια της θεσμικής του απάντησης ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ανέλυσε ότι  λόγω καλοκαιρινής σαιζόν και των  εκλογών ,η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας δεν πρόλαβε να γνωμοδοτήσει ενώ το ΥΠΕΝ με  πρωτοφανή ταχύτητα (75 ημερών) εξέδωσε την αδειοδότηση των έργων της COSCO για το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή και συνολικά για όλο το λιμένα. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου παρέλειψε από την θεσμική του απάντηση να συμπεριλάβει ότι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης ήταν 31 Αυγούστου και το Υπουργείο εξέδωσε απόφαση στις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης παρέλειψε  να αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου μέσα στην καλοκαιρινή σαιζόν (5 Ιουλίου και 2 Αυγούστου ) και υπήρχε όλος ο χρόνος για να εισαχθεί το θέμα ,το μόνο που δεν υπήρχε ήταν η βούληση.  


Είναι να απορεί κανείς, όταν  ο απλός πολίτης βομβαρδίζεται ότι  φέρει την ατομική ευθύνη και τις συνέπειες που βαρύνουν οποιαδήποτε παράλειψή του όπως για παράδειγμα την επιβολή προστίμων αν παραλείψει να πληρώσει τη δόση της εφορείας ή τον λογαριασμό της ΔΕΗ εντός της χρονικής διορίας,  για τα συλλογικά  όργανα όπως η Περιφέρεια Αττικής η οποία φέρει την ευθύνη για όλη την Αττική, Πειραιά, Αργοσαρωνικό και  5 εκατομμύρια πληθυσμό καθώς και για την Δημοτική αρχή Πειραιά ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, δεδομένου ότι  κανείς δεν αναζητά ευθύνη για τις παραλείψεις των υπηρεσιών πίσω από τις οποίες μονίμως καλύπτεται  η σκοπιμότητα των διοικήσεων. Βεβαίως η αναζήτηση της ευθύνης θα έπρεπε να ήταν έργο της αντιπολίτευσης η οποία περιορίζεται σε ορισμένες ενέργειες για την τιμή των όπλων όπως το ψήφισμα που έφερε επί του θέματος  η Δύναμη Ζωής στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου 3 μήνες μετά από την έκδοση της αδειοδότησης του Υπουργείου και δεν εισήχθη καν προς συζήτηση . 

Από όλα τα παραπάνω τεκμαίρουμε κι εμείς με την σειρά μας ότι η υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη –ψηφοφόρου δεν έχει όρια!