Latest News

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Ποιοι πρέπει να κάνουν τον σχεδιασμό της πόλης




 «Ο σχεδιασμός της πόλης πρέπει να γίνεται από τη Πολιτεία και τον Δήμο και όχι από την «αγορά» και τους ιδιώτες, επισημαίνει ο Γιώργος Γαβρίλης με αφορμή την εκδήλωση φιέστα για την παρουσίαση μακετών του νέου δικαστικού μεγάρου....
Πειραιά.

Αναλυτικά,  η ανακοίνωση είναι η εξής: 


«Η επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος του Πειραιά, με την κατασκευή δικαστικού μεγάρου, όπου θα στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την πόλη, παρότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις του συνόλου φορέων των τοπικών φορέων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.


Σε χτεσινή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο για την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του μεγάρου, ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας, ανάδοχος του έργου και  άλλων έργων στον Πειραιά, όπως η επένδυση στα εργοστάσια «Παπαστράτου», η αξιοποίηση του Πύργου κ.λπ, σε μια εμφανή προσπάθεια να υπερτονίσει τη συμβολή της «αγοράς», αντέστρεψε την αλήθεια και αποσιώπησε, με χειρουργικό τρόπο, ότι η Περιφέρεια Αττικής, υπό τη διοίκηση της περιόδου 2014- 2019, ήταν ο φορέας, που αποφάσισε, χρηματοδότησε και υλοποιεί μέχρι σήμερα τη μεγάλη αστική ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, δηλαδή στην περιοχή, όπου θα γίνει το νέο δικαστικό μέγαρο.


Να σημειωθεί ότι από το 2012, οπότε ανακινήθηκε το θέμα της κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου, οι τοπικοί φορείς τοποθετήθηκαν με σαφήνεια ότι το κτίριο, που θα αποτελούσε τοπόσημο, έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ώστε να διασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση.

Για αυτό τον λόγο απορρίφθηκε η πρόταση μεταφοράς των δικαστηρίων σε κτήριο στην οδό Θηβών και προτάθηκαν δύο άλλα δημόσια κτήρια (Ράλλειος και παλιό Τελωνείο). 


Δυστυχώς, αντί για αυτά επιλέχθηκε μια κοστοβόρος λύση για το Δημόσιο, με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους ιδιώτες, που προκύπτουν και από την υπεραξία χρήσης της ακίνητης περιουσίας του αναδόχου δίπλα από το οικόπεδο του νέου μεγάρου.


Εμείς ως "ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες" υποστηρίζουμε πως σε θέματα που αφορούν τη χωροθέτηση των δομών δημόσιας διοίκησης θα πρέπει βαρύνοντα λόγο να έχει η Πολιτεία και η Δημοτική αρχή και όχι η «αγορά» και οι ιδιώτες. Και φυσικά όποια επιλογή γίνεται να υπερασπίζεται σταθερά το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της πόλης»...


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 


Φιέστα με τις μακέτες του νέου Δικαστικού Μεγάρου - Δίνουν 81 εκατ. ευρώ για ιδιωτικό οικόπεδο στον Πειραιά