Latest News

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής για τις διαγραφές των τεσσάρων ζητεί η Επιτροπή Δεοντολογίας

 Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει προς διαγραφή τους Στέφανο Τζουμάκα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Βίτσα συζητήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε για σχεδόν...τρεις ώρες.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής τους ΣΥΡΙΖΑ – όπως προβλέπει το καταστατικό – και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου. Τα μέλη της έκριναν πως το ζήτημα δεν μπορεί να κριθεί στην εισήγηση του συγκεκριμένου οργάνου, μεταθέτοντας την ευθύνη στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καταστατικού (παρ.3) ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ, ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος. Το εκάστοτε όργανο γνωμοδοτεί επί της αξιολογικής κρίσης του προέδρου για το είδος της ποινής που θεωρεί ότι αρμόζει στις ενέργειες που καταγγέλλει.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική καταστατικά για την Επιτροπή Δεοντολογίας, «την λαμβάνει υπόψη αλλά δεν δεσμεύεται από αυτή» διαφορετικά το καταστατικό θα ανέφερε ότι απαιτείται η «σύμφωνη γνώμη». 

Την ίδια ώρα, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς, αν κι εφόσον γνωμοδοτήσει ένα όργανο 300 ανθρώπων όπως η Κεντρική Επιτροπή «δεν μπορείς να το αγνοήσεις».

Πρόκειται ουσιαστικά για εθιμική και όχι καταστατική πρακτική, αφού η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, αν και ανώτερο όργανο μετά το συνέδριο είναι η ΚΕ, καθώς είναι το μόνο όργανο που εξελέγη από το Συνέδριο του κόμματος και αποτελείται από 15 μέλη. Τυπικά, για το ερώτημα της διαγραφής χρειάζεται η ειδική πλειοψηφία των δυο τρίτων της Επιτροπής, δηλαδή οι 10 στους 15 (τα 2/3), που δεν τους έχει η πλευρά Κασσελάκη και για να παρθεί τέτοια απόφαση θα έπρεπε ενδεχομένως να την στηρίξουν και τα μέλη από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας όρισε σήμερα τις τέσσερις τριμελείς ομάδες, μία για κάθε πρόσωπο που παραπέμπεται, που θα αναλάβουν να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να παραδώσουν ξεχωριστή εισήγηση που θα αποτελέσει βάση τεκμηρίωσης, τα μέλη της ωστόσο απέφυγαν να τοποθετηθούν για τη διαγραφή ή μη των τεσσάρων στελεχών.

Μετά τη γνωμοδότηση, οι επιτροπές θα μελετήσουν τους φακέλους και θα ξεκινήσουν συνεντεύξεις με τους μάρτυρες που τυχόν θα ζητήσει η κάθε πλευρά, καθώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προτείνει δύο ως τρεις μάρτυρες.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τριμελές γραφείο θα εισηγηθεί στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας για το τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής, αν αυτή πρέπει να επιβληθεί, αφού προηγουμένως έρθει και η γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι δεσμευτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με αναρτήσεις του στα κοικωνικά δίκτυα από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ανέφερε ότι οι 4 έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος και τους παρέπεμψε στην επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω.

Αναλυτικά, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Βαρτζελή Ρεγγίνα

Βεντούρας Ερρίκος

Γιαννακίδου Χαρίκλεια

Θεοδωρακοπούλου Αναστασία

Κακουλάκης Γεώργιος

Καλογήρου Μιχαήλ

Καπράνας Ζήσης

Κοτσακάς Αντώνης – Πρόεδρος

Κουντούρη Κυριακή

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Πορτάλιου Αμαλία

Σακελλίων Σταμάτης

Σπουρδαλάκης Μιχαήλ

Σταματάκη Ελένη

Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Ποια είναι η διαδικασία πριν τις διαγραφές 

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. 

Πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» για διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι’ αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αμφισβητεί κανένας την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του.