Latest News

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

«Πρωταθλητής» στην ατμοσφαιρική ρύπανση ο Πειραιάς -Τοξικό κοκτέιλ ρύπων από φωτιές και κρουαζιερόπλοια (ΠΙΝΑΚΕΣ)


 «Πρωταθλητής» στην ατμοσφαιρική ρύπανση αναδεικνύεται ο 
Πειραιάς, καθώς φαίνεται να «πνίγεται» από τοξικό κοκτέιλ ρύπων από φωτιές και...κρουαζιερόπλοια.

Στη λίαν επιδεινωμένη κατάσταση της ατμόσφαιρας του Πειραιά λόγω των πυρκαγιών όπως αυτή χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προστίθεται καθημερινά η συνεχής εκπομπή των κρουαζιερόπλοιων.

Στις 22 Αυγούστου επί δύο ώρες μεταξύ 20.00 και 22.00 το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Jade εξέπεμπε καπνό που θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση. Στις 23 Αυγούστου παράλληλα με την βροχή από τις στάχτες και την αποπνικτική κατάσταση αναπνέαμε και τους ρύπους από πέντε ελλιμενισμένα κρουαζιερόπλοια.   


                                            


Η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη καθώς για δύο και πλέον μέρες οι κάτοικοι του Πειραιά καταλαμβάνουν την πρωτιά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  στην εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων ΡΜ2,5, τα οποία θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία. Η συνεχής έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ρύπων αποδεδειγμένα είναι ακόμα πιο επιβαρυντική για την υγεία ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Αλλά ούτε αυτό δεν φαίνεται να κινητοποιεί κανέναν από τους αρμόδιους στο Υπουργείο Ναυτιλίας που αφήνουν ανεξέλεγκτα τα κρουαζιερόπλοια να επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε με επιπλέον ρύπους.

Η κατηγορία ποιότητας ατμόσφαιρας  πολύ κακή σημαίνει για κάθε ρύπο ::

 Ο3   214-240 μg/m3

NOx   535-600 μg/m3

SO2   888 – 1064 μg/m3

PM2,5    65 -70 μg/m3

PM10    92-100 μg/m3

 Όπως γίνεται αντιληπτό σε μια τέτοια κατάσταση οι αρμόδιοι θα έπρεπε τουλάχιστον να πάρουν μέτρα για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία αναβάλλοντας τις επισκέψεις και ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ