Latest News

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Γ. Γαβρίλης για τις φωτιές: Δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή -Προετοιμασία και εγρήγορση όχι επικοινωνιακή διαχείριση


 «
Όσα τραγικά διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με τις πυρκαγιές που καίνε όλη τη χώρα δεν είναι μόνο περιβαλλοντική καταστροφή...

σχολιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος σε δήλωση του σημειώνει τα εξής:

«Είναι απόδειξη ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι ανεπαρκής. Η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός των πυροσβεστών δεν φτάνουν. Τα οδυνηρά διδάγματα του παρελθόντος από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια δεν δημιούργησαν την ανάγκη προετοιμασίας για αποτελεσματική αντιμετώπισή.

Είναι φανερό ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός έχει ξεπεραστεί και αδυνατεί να απαντήσει στη νέα κατάσταση αλλιώς δεν θα βλέπαμε να καίγονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή να εκκενώνονται αστικά νοσοκομεία. Απέναντι στην αγωνία της Κυβέρνησης για επικοινωνιακή διαχείριση και αποφυγή του πολιτικού κόστους απαιτείται η υιοθέτηση μιας υπεύθυνης και σοβαρής στάσης.

Nα πάψει να χειραγωγείται η κοινή γνώμη με διαρροές περί των υπευθύνων (πράκτορες ξένων δυνάμεων, μειονότητες (Rom), μετανάστες και πρόσφυγες, ο στρατηγός άνεμος κι ο στρατηγός χειμώνας) και μόνιμες δικαιολογίες, που δημιουργούν γόνιμο έδαφος για το ρατσισμό και τον εθνικισμό, με τελευταίο παράδειγμα τις φασιστικές πολιτοφυλακές στον Έβρο και αναρτήσεις που «πανηγυρίζουν» για τους καμένους πρόσφυγες.

Σ’ αυτό το μαύρο τοπίο μαζί με το φυσικό περιβάλλον «καίγεται» και η δημοκρατία μας με τις δηλώσεις των υπευθύνων και τη στάση ορισμένων ΜΜΕ που εν χωρώ μετατρέπουν το δικαίωμα στην ενημέρωση σε αναπαραγωγή της συνήθους προπαγάνδας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αλλά να εργαστούμε για την αλλαγή της κατάστασης κάνοντας μεγάλα βήματα επανασχεδιασμού και λαμβάνοντας μέτρα επικαιροποίησης της πολιτικής προστασίας. 

Μετά το τέλος αυτής της τραγωδίας δεν θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη αλλά να συγκροτήσουμε μια μεγάλη πολιτική – κοινωνική πρωτοβουλία φέρνοντας όλες τις πραγματικές αιτίες στο προσκήνιο και αντιστοιχώντας απέναντί τους ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό στις νέες συνθήκες αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες παθογένειες».