Latest News

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΟΧΙ στη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων του παλαιού αρχαιολογικού μουσείο

 
ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ...                                                                                                              

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά  διαφυλάσσει την ιστορία της πόλης από τους προϊστορικούς  έως και τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Το πρώτο μουσείο (παλαιό)ιδρύθηκε το 1935 με είσοδο επί της οδού Φιλελλήνων 38 στον απαλλοτριωμένο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Ζέας.To έτος 1974 με προεδρικό διάταγμα τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Πειραιά με σκοπό να επεκταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο  στα πέντε απαλλοτριωμένα κτίρια επί της οδού Αλκιβιάδου.

Οι απαλλοτριώσεις των ακινήτων έγιναν με μεγάλη δαπάνη του Δημοσίου. Εκεί στο παλαιό κτίριο πρωτοστεγάστηκαν οι αρχαιότητες του Πειραιά και μέχρι σήμερα εκεί φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την παραλιακή ζώνη και τα νησιά. Μετά την εγκαινίαση του νέου μουσείου ως επέκταση του παλαιού το 1981 ,στο παλαιό φυλάσσονται πολύ σημαντικές αρχαιότητες (γλυπτά ,επιγραφές, ανάγλυφα επιτύμβια) ταξινομημένες κατά κατηγορία και  γνωστές στη διεθνή βιβλιογραφία, αναμένοντας την επέκταση του μουσείου στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα της οδού Αλκιβιάδου προκειμένου να βγουν στο φως. Αμφότερα τα κτίρια παλαιό  και νέο είναι όμορα και αποτελούν ενιαίο χώρο. Βρίσκονται στο μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο γύρω από το αρχαίο θέατρο της Ζέας. Η μετεγκατάσταση και μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλιό αρχαιολογικό μουσείο στο Μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού -Αγίου Κοσμά αποφασίστηκε από το Υπουργείο  Πολιτισμού στις 25 .11.2022 σε συνεργασία με την LAMDA DEVELOPMENT .

Οι αρχαιότητες του Πειραιά που μαρτυρούν την ιστορία και τη διαδρομή της πόλης και του λιμανιού θα μετακομίσουν οριστικά μέσα στους ουρανοξύστες και τα καζίνο της νέας περίκλειστης πόλης του Ελληνικού για να τις απολαμβάνουν οι ένοικοι των υπερπολυτελών κατοικιών, οι σκαφάτοι της μαρίνας και οι τουρίστες των υψηλών εισοδημάτων.

Η μνήμη της πόλης μας θα αποτελέσει τμήμα της πολιτιστικής διαδρομής της Ζώνης Ανάπτυξης «Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Το παλαιό Αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά μετά την απογύμνωσή του προορίζεται να γίνει αναψυκτήριο και χώρος περιοδικών εκθέσεων(όπως εκθέσεις φωτογραφίας). Δυο κατηγορίες τουρισμού προβάλλουν σε αυτόν τον σχεδιασμό:

Ο υψηλός τουρισμός για λίγους της νέας πόλης του Ελληνικού και ο μαζικός τουρισμός της κρουαζιέρας, της γρήγορης κατανάλωσης στο αναψυκτήριο. Για τους Πειραιώτες αυτή η μετεγκατάσταση θα είναι ακόμη ένα πλήγμα στην πολιτιστική τους κληρονομιά. Η ιστορική μνήμη της πόλης θα ανακοπεί βίαια με την αφαίρεση των πολύ σημαντικών συλλογών του παλαιού μουσείου του οποίου αναμενόταν η επέκταση για να βγουν στο φως. Οι συλλογές θα κατακερματιστούν.

Οι Πειραιώτες θα αποξενωθούν από την ιστορική τους συνέχεια. Στηρίζουμε τους συνδημότες μας που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποτρέψουν την μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων στην επένδυση του Ελληνικού..                 

Γιατί τ' αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς. ..έλεγε ο Σεφέρης . 

Δήμητρα Βήνη κοινοτική σύμβουλος του Α διαμερίσματος Πειραϊκής Χερσονήσου