Latest News

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Τρεις νέες προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη : Με 150 ευρώ κοστολογεί την ψήφο των νέων

 Άλλα τρία μέτρα πρόσθεσε αιφνιδιαστικά στο προεκλογικό «καλάθι» ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, παρότι προ ολίγου καιρού, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, είχε δώσει το σήμα ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παροχές πριν... τις κάλπες.

Μάλιστα πρόκειται για τρεις εξαγγελίες σε κρίσιμα εκλογικά κοινά τα οποία είναι προφανές ότι επιλέχθηκαν με βάση την ανάλυση του προφίλ σημαντικής μερίδας των αναποφάσιστων πρώην ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης που για διάφορους λόγους παραμένουν μακριά από τη ΝΔ, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αλλά και με τη σκέψη σε εκλογικά «δύσκολα» για την κυβερνητική παράταξη κοινά, όπως το πολυπληθές των δημοσίων υπαλλήλων που και στις εκλογές του 2019 είχε δείξει καθαρή προτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με πολίτες, με θέμα την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τα εξής τρία μέτρα, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές ;

ADVERTISEMENT

Περαιτέρω έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια του για το σύνολο του έτους έναντι φυσικών καταστροφών. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 40 εκατομμύρια ευρώ.

- Θεσμοθέτηση του Youth Pass που θα περιλαμβάνει ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος του μέτρου θα είναι 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

- Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Συγκεκριμένα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από 70 ευρώ στα 120 και για τρία από τα 120 στα 170 ευρώ με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος της ΝΔ είναι την επόμενη τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα – χωρίς πάντως ούτε σήμερα να αποσαφηνίσει πώς θα δεσμευτούν οι επιχειρήσεις να προβούν σε αυτές τις αυξήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου στα Ναυπηγεία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας, και ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από το να βοηθήσουμε έναν άνεργο να βρει δουλειά.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον τουριστικό κλάδο και πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του χώρος, ο πρωθυπουργός είπε ότι φέτος αναμένεται χρονιά ρεκόρ στον Τουρισμό και μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα και καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών