Latest News

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Προς έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς»- Το μήνυμα της Unicef

 
Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.

H Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό (γνωστή και ως Παγκόσμια ημέρα αυτισμού) είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, λοιπόν, η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό είναι για ακόμη μια χρονιά αφιερωμένη στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τη συμπερίληψη, την αποδοχή και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αυτισμό. 

Η Unicef αναφέρει πως θέμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό είναι ο μετασχηματισμός: «Προς έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για όλους.  Πρόκειται για μια σημαντική μεταμόρφωση για όλα τα αυτιστικά άτομα, τους συμμάχους τους και τον κόσμο γενικότερα».

Φέτος, η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό θα επικεντρωθεί στη συμβολή των αυτιστικών ατόμων στην εργασία, στο σπίτι, στις τέχνες και στον επηρεασμό της δημόσιας πολιτικής. Θα δώσει επίσης μια εικόνα για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η αφηγηματική αλλαγή γύρω από τη νευροδιαφορετικότητα, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, να βελτιωθεί η ζωή των αυτιστικών ατόμων παγκοσμίως και να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι στοχεύουν στην ενδυνάμωση των αυτιστικών ατόμων και δεν αφήνουν κανέναν πίσω.

Η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό αυτήν την Κυριακή είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ανεκτίμητη συμβολή των αυτιστικών ατόμων στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Πώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει προκειμένου να υποδηλώσει τον εορτασμό για την Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό:

  • Φορώντας μπλε είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι νοιάζεστε και υποστηρίζετε τα άτομα με αυτισμό. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή μιας μπλε κορδέλας, αντικειμένων ένδυσης ή ενός μοναδικού μπλε ενδύματος που μπορείτε να αγοράσετε από μια φιλανθρωπική οργάνωση.
  • Μπορείτε να δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μοιραστείτε μια ανάρτηση ή ένα άρθρο ή να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τον αυτισμό.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε δωρεά σε μια οργάνωση για τον αυτισμό για να υποστηρίξετε την έρευνα, την υπεράσπιση και τα προγράμματα που ωφελούν τα άτομα με τη διαταραχή.
  • Παρακολουθήστε μια εκδήλωση στην κοινότητά σας ή συμμετέχετε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση για να μάθετε περισσότερα για τον αυτισμό και να γνωρίσετε ανθρώπους που πάσχουν από αυτόν.

Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό-Δράσεις στην Ελλάδα 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα, δράσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και στην Ελλάδα σε πολλές περιοχές, ενώ κάποιες από αυτές τις δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας αυτισμού, ο Δήμος Λαρισαίων φωταγώγησε με μπλε χρώμα το βράδυ του Σαββάτου το Δημοτικό Ωδείο, μεταφέροντας το ζωντανό μήνυμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό: Προς έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για όλους

Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αυτισμό 

Μια επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης και το ΚΕΔΑΣΥ Πιερίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ Πιερίας «Στηρίζω» και το Σύλλογο Προστασίας ατόμων με αυτισμό Ν. Πιερίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσω προσομοίωσης να δουν και να αντιληφθούν κατ’ ελάχιστον τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ατόμου που ζει στο φάσμα του αυτισμού.