Latest News

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Βουλή: Στην επιτροπή σήμερα η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

 Με ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εισάγεται σήμερα σε επιτροπή της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης η οποία στοχεύει στον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από... τις εκλογές.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα επιδιωχθεί σήμερα -μετά την χθεσινή αναβολή λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών- η ευρύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση.

Το σκεπτικό της τροπολογίας είναι ο αποκλεισμός της ηγεσίας ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί –ακόμα και πρωτόδικα– για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η εν λόγω ρύθμιση, αν ψηφιστεί, θα ισχύει άμεσα από τις επερχόμενες εκλογές.

Κόμμα Κασιδιάρη: Η στάση των κομμάτων για την τροπολογία

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δηλώσει ανοιχτό σε τυχόν αλλαγές που θα προταθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, με την προϋπόθεση να μην αλλάζει η ουσία και ο στόχος της ρύθμισης. Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία αρκεί για να περάσει η τροπολογία, καθώς αρκούν 151 ψήφοι. 

Την τροπολογία αναμένεται να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 προτίθενται να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.


Ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για αποκλεισμούς μελλοντικά και άλλων κομμάτων. Εντούτοις συμφωνούν με τον αποκλεισμό των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών από το Κοινοβούλιο, αλλά προωθούν δική τους πρόταση.

Για επικίνδυνες γενικεύσεις κάνει λόγο το ΚΚΕ υποστηριζοντας μεταξύ άλλων ότι «με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα-, κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ''στεγαστεί'' η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση».

«Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση δεν έχει ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά της».