Latest News

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Δίκη για την επίθεση στον Μπουτάρη: Αθώος ο Ψωμιάδης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι- 9 καταδικάσθηκαν

Αθώο έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον Παναγιώτη Ψωμιάδη αναφορικά με την κατηγορία για την επίθεση εναντίον του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη...

Το συμβάν είχε λάβει χώρα στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον Μάιο του 2018, στην πλατεία Λευκού Πύργου και το κατηγορητήριο καταλόγιζε στον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ότι καταφέρθηκε με μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του τέως Δημάρχου της πόλης, προτρέποντας τους φυσικούς δράστες της επίθεσης να κινηθούν εναντίον του.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, η έδρα τον απάλλαξε για τα περί προτροπής σε διάπραξη πλημμελήματος, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική εισήγηση. Για την πράξη της εξύβρισης, την οποία αντιμετώπιζε επίσης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, η ποινική δίωξη παύθηκε οριστικά, λόγω παραγραφής με το νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκαν δύο ακόμη κατηγορούμενοι που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.

Ένας αστυνομικός στους 9 που καταδικάστηκαν

Όσον αφορά στους υπόλοιπους που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου το Δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη συνολικά εννέα ατόμων σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μήνες, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για διακεκριμένη ή απλή διατάραξη κοινή ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες ήταν κι ένας αστυνομικός, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών (είχε παραβρεθεί ως ιδιώτης στην εκδήλωση).

Οι 12 κατηγορούμενοι (κάποιοι απουσίαζαν και παραστάθηκαν δια πληρεξούσιων δικηγόρων) αρνήθηκαν τις πράξεις που τους καταλογίζει η δικογραφία. Όλοι αποδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά υποστήριξαν ότι δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε βίαιη πράξη. Η συμμετοχή τους είχε ταυτοποιηθεί μέσω βιντεοληπτικού υλικού που εξετάστηκε από την αστυνομία.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων για τον Γιάννη Μπουτάρη:  «Τον γνωρίζω 50 χρόνια, τον τίμησα σαν δήμαρχο, είχαμε συνεργασία και τον σέβομαι σαν άνθρωπο. Έχουμε μόνο πολιτικές διαφορές», ενώ αρνήθηκε πως με νεύματα και χειρονομίες ξεσήκωσε τους συγκατηγορουμένους του να κινηθούν εναντίον του. «Δεν έχετε μπροστά σας έναν τραμπούκο», είπε ο κ. Ψωμιάδης, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο.

Μπουτάρης για Ψωμιάδη: Έκανε τη δουλειά του για να ξεσηκώσει τον κόσμο

Προηγουμένως, ο κ. Μπουτάρης είχε καταθέσει -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Ο όχλος ένα "τσικ" θέλει για να ξεσπάσει. Έκανε τη δουλειά του (ο Ψωμιάδης) για να ξεσηκώσει τον κόσμο». Περιγράφοντας δε, όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το απόγευμα, ανέφερε: «Μέσα στο πλήθος υπήρχαν τρεις διάσπαρτες ομάδες [...] Με το νεύμα αυτό ενώθηκαν [...] Ήρθαν, με περικύκλωσαν, άρχισαν να με σκουντούν και να με χτυπούν- άλλος από πίσω, άλλος από μπροστά και το πλάι. Έπεσα στον δρόμο. Δεν κατάλαβα ποιοι ήταν. Φτάνοντας στο όχημα ένας έσπασε το παρμπρίζ […] Εάν δεν είχα μαζί μου τον υπεύθυνο ασφαλείας θα είχα πρόβλημα».

Τέλος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, την ικανοποίησή του εξέφρασε, σε δήλωσή του, ο Γιάννης Μπουτάρης και ερωτηθείς για το τι θα θυμάται από αυτή την υπόθεση, σχολίασε: «Τίποτα απολύτως. Μόνο ότι υπάρχουν χαζοί άνθρωποι στον κόσμο...».