Latest News

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

MASTER PLAN COSCO: ΤΟ ΝΕΟ REAL ESTATE ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ [ΓΡΑΦΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ]

 
Μία νεόδμητη πόλη θα περικλείει το θαλάσσιο μέτωπο του Πειραιά από την Πειραϊκή έως το... Πέραμα.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα έγκρισης του  Master plan στις  25 Ιανουαρίου παραχωρούνται στην COSCO  ακόμη μεγαλύτεροι συντελεστές δόμησης και επέκταση των χρήσεων γης.

Από την Πειραϊκή μέχρι το πορθμείο Περάματος, η COSCO αδειοδοτείται για  να κατασκευάσει μια νέα- εντός του λιμένα- πόλη με εξαώροφα κτίρια 22 μέτρων ύψους, και πάσης φύσεως δραστηριότητες, από κέντρα διασκέδασης μέχρι αποτεφρωτήρες αποβλήτων, αναλόγως της ζώνης του λιμένα. Για την υλοποίηση του master plan απαιτείται πρώτα η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται συντόμως να κατατεθεί.


Ενδεικτικά η περιοχή της κρουαζιέρας θα κατέχει 292.260,66 τ.μ. όπου θα αναπτύσσονται: κέντρα διασκέδασης, εστίασης, συνεδριακά κέντρα, θρησκευτικοί  χώροι, εμπορικά καταστήματα πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γραφεία-κέντρα έρευνας, χώροι  στάθμευσης, πρατήρια παροχής καυσίμου και ενέργειας και το τεράστιο κτίριο του νέου επιβατικού σταθμού. Επίσης προβλέπεται η μετατροπή του κτιρίου της Παγόδας σε ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, και η κατασκευή ξενοδοχείου στο Παλατάκι. Εγκρίνεται η λειτουργία τροφοδότησης πλοίων με LNG στο επιβατικό λιμάνι πλησίον του παλιού τελωνείου ( Αγιος Νικόλαος). Η περιοχή της κρουαζιέρας υπερβαίνει σε επιφάνεια τετραγωνικών μέτρων ακόμη και την περιοχή Ακτοπλοΐας στα όρια του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας επιφανείας 270.614,11 τ.μ., καθώς από το master plan  προβλέπεται η ακτοπλοΐα σταδιακά να μεταφερθεί στο Λαύριο. 

Στις περιοχές Μώλου Δραπετσώνας, Προβλήτα Ι Ηρακλέους, Στρατιωτικού Προβλήτα, Λιμένα Διακίνησης Οχημάτων (Car Terminal). επιφανείας 500.552,16 τ.μ., επιτρέπονται επίσης χώροι επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης στερεών αποβλήτων, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων εξυπηρέτηση λοιπών εμπορικών δραστηριοτήτων (συμβατικό, TIR & χύδην φορτίο στερεό και υγρό), με  μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση σε 150.165,65 τ.μ.                                       

Περιοχή Ιχθυόσκαλας Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Στην  περιοχή αυτή, επιφανείας 12.571,05 τ.μ.,  η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται σε 10.056,84 τ.μ                                                 

Περιοχή πρώην ΟΔΔΥ επιφανείας 88.156,29 τ.μ., επιτρέπονται χρήσεις κέντρου αποθήκευσης και διανομής, αποθήκευσης, διαχείρισης και διακίνησης μοναδιαίων και μη φορτίων καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής και  η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 70.525,03 τ.μ 

 Στις περιοχές Προβλήτα Ι, Προβλήτα ΙΙ & Προβλήτα ΙΙΙ Περάματος και Εταιρειών Πετρελαίων συνολικής επιφανείας 1.407.438,41 τ.μ. Επιπλέον της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων θα επιτρέπονται : επιτρέπονται δραστηριότητες σχετικές με την αποθήκευση, διαχείριση και διακίνηση πετρελαιοειδών,                                                                                                                                                                                                                                                 

Στην  Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη  συνολικής επιφανείας 435.648.22 τ.μ., που οργανώνεται χωρικά σε  δύο υποζώνες, επιτρέπονται οι χρήσεις ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας υποκατηγορίας Α2 και κατηγορίας Β καθώς και η χρήση ναυπηγείου για τα υφιστάμενα νομίμως λειτουργούντα ναυπηγεία κατηγορίας Α. 


Η Περιοχή Πορθμείου και Προβλήτας  Περάματος επιφανείας 7.847,17 τ.μ., αποτελεί λιμενική ζώνη επιβατικής, εμπορικής, τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας                                                                           


Στην Περιοχή Βορειοδυτικής Ψυττάλειας εγκρίνεται λειτουργία της νέας πλωτής δεξαμενής .   

                                   

Τα ναυπηγεία στους αρχαιολογικούς χώρους  Σαλαμίνας  παραμένουν και λειτουργούν. Κατά το διάστημα της παραμονής τους, επιτρέπεται ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων.                     

                                                                Έντονες αντιδράσεις έχει εγείρει το προεδρικό διάταγμα στην κοινωνία των πολιτών που κινητοποιούνται από την Πειραϊκή έως τη Σαλαμίνα για νομικές ενέργειες.





Παρατηρητήριο Πειραϊκής