Latest News

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Yπόθεση Βαλυράκη: Απειλές, ξυλοδαρμός και εκφοβισμός για τον μάρτυρα που «άνοιξε» ξανά τον φάκελο

 Kανείς δεν φανταζόταν εκείνη την  Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 τι θα γινόταν. Τότε που ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης πήρε το φουσκωτό του, το έβαλε στη θάλασσα μπροστά από το εξοχικό του, έξω από την Ερέτρια, και ξεκίνησε ...για ψάρεμα.

Μια συνήθεια που έκανε τα τελευταία 20 χρόνια. Όταν περνούσαν οι ώρες και δεν επέστεφε οι δικοί του άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται ότι κάτι του είχε συμβεί.

Πράγματι μερικές ώρες αργότερα το σώμα του ξεβράστηκε στα βράχια ενός μικρού νησιού με την ονομασία Πεζονήσι ή Νησί των Ονείρων και εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού. Αρχικά οι έρευνες έδειξαν ατύχημα και, παρά τις έντονες αντιδράσεις της συζύγου του, Μίνας Βαλυράκη, η υπόθεση σε πρώτη φάση μπήκε στο αρχείο.

Ωστόσο, μαρτυρίες ανέτρεψαν τα δεδομένα και η υπόθεση πλέον ερευνάται ως ανθρωποκτονία, ενώ δύο ψαράδες της περιοχής κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Ο 72χρονος Ευάγγελος Ασμάνης είναι ο άνθρωπος που με τη μαρτυρία του έφερε ενώπιον των Αρχών τους δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του πρώην υπουργού.

Η κατάθεσή του όμως δεν ήταν χωρίς συνέπειες για τον ίδιο. Εκφοβισμοί, απειλές, ξυλοδαρμός και απόπειρα χρηματισμού αποτελούν την «οδύσσεια» του μάρτυρα-κλειδί στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Η προφυλάκιση

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 οι Αρχές προφυλάκισαν τους δύο ψαράδες μετά τα στοιχεία και τις καταθέσεις μαρτύρων.

Από την πρώτη στιγμή, όπως έχει δηλώσει ο Ευάγγελος Ασμάνης, τα δύο αδέλφια, που κατηγορούνται για τον θάνατο του πρώην υπουργού, προσπάθησαν να του κλείσουν το στόμα.

«Οι ίδιοι θέλησαν από την πρώτη στιγμή μέσω τρίτων να μου κλείσουν το στόμα με διάφορους τρόπους, κυρίως, όμως, με την ηθική μου εξόντωση και εκμηδένιση», θα πει στην κατάθεσή του.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2022, ο 72χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από άγνωστους που φορώντας κουκούλες κατέβηκαν από ένα μαύρο Ford Focus χωρίς πινακίδες, τον κύκλωσαν και τον χτύπησαν, ενώ, όπως κατέθεσε ο κ. Ασμάνης στις Αρχές, τον απείλησαν να «προσέξει καλά τι θα πει» και «πώς θα το πει» όταν τον καλέσει ο ανακριτής, αλλιώς τον προειδοποίησαν ότι θα τον «λιώσουν».

Ο κ. Ασμάνης όμως κατέθεσε στον ανακριτή όλα όσα είχε δει για τον καβγά του Σήφη Βαλυράκη με τους δύο ψαράδες και το χτύπημα που δέχτηκε από έναν από αυτούς με κοντάρι.

Η κατάθεση που ανέτρεψε την πολύκροτη υπόθεση δόθηκε έναν χρόνο και δύο μήνες μετά τον θάνατο του πρώην υπουργού, γιατί όπως είπε ο Ευάγγελος Ασμάνης στον ανακριτή:

«Εμαθα από την τηλεόραση την επόμενη μέρα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Βαλυράκης και ότι είχε πεθάνει. Πήρα τηλέφωνο στο γραφείο του κ. Σπύρου, που ήταν ο δικηγόρος του – και αυτό το έμαθα από την τηλεόραση».

Τελικά, ο δικηγόρος δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του -έτσι τουλάχιστον αναφέρει- και για πολύ καιρό δεν ήθελε να είναι αυτός «που θα έβγαζε το φίδι από την τρύπα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Την ημέρα που διατάχθηκε η προφυλάκιση των κατηγορούμενων αλιέων, δηλαδή την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, ο 72χρονος μάρτυρας, όπως έχει πει, δέχτηκε τηλεφώνημα από γνωστό επιχειρηματία εστίασης της Εύβοιας αλλά και της Μυκόνου, ο οποίος του είπε να ενημερώσει τον δεκαοχτάχρονο γιο του να μην πάει για δουλειά σε ένα από τα καταστήματά του που λειτουργεί στη Χαλκίδα και στο οποίο θα εργαζόταν το παιδί του Ασμάνη.

Ο 18χρονος γιος του 72χρονου μάρτυρα είχε προσληφθεί λίγες ημέρες πριν κληθεί να καταθέσει στην ανακριτή ο Ευάγγελος Ασμάνης, αλλά μετά την απόφαση για προφυλάκιση ο επιχειρηματίας δεν δέχθηκε τον 18χρονο στην επιχείρησή του.

Απόπειρα χρηματισμού

Μετά τις απειλές, τον ξυλοδαρμό και την απόλυση του παιδιού του το τελευταίο στοιχείο που συνθέτει την «οδύσσεια» του Ευάγγελου Ασμάνη καταγράφεται μία ημέρα πριν από την απόφαση να αποφυλακιστούν με εγγύηση οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες.

Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε ο κ. Ασμάνης στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής αλλά και στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων μέσω τρίτου προσώπου προσπάθησε να δωροδοκήσει τον μάρτυρα με 40.000 ευρώ προκειμένου να αλλάξει την κατάθεσή του και να πει ότι την ημέρα θανάτου του Σήφη Βαλυράκη δεν βρισκόταν στην Ερέτρια και ότι την αρχική του κατάθεση την έκανε για να βοηθήσει την οικογένεια του πρώην υπουργού.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων έχει αρνηθεί τη δωροδοκία ισχυριζόμενος ότι ο Ευάγγελος Ασμάνης ζήτησε χρήματα για να αλλάξει την κατάθεσή του.

Η υπόθεση δωροδοκίας αναμένεται να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του 72χρονου μάρτυρα.