Latest News

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπρηστικός Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος συνομιλητής μας - Θα λογοδοτήσει για το μεταναστευτικό [ΒΙΝΤΕΟ]

 Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής της Τουρκίας, διεμήνυσε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και λίγο μετά την κλήση του Έλληνα πρέσβη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την αποστρατιωτικοποίηση των... ελληνικών νησιών. 

«Ενώ καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για τον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των κρίσεων στον κόσμο, έχουμε τις προκλήσεις της γειτονικής μας Ελλάδας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ισότιμος και συνομιλητής μας» διεμήνυσε. 

Πρόσθεσε δε, πως «οι συγκεντρώσεις ξένων στρατιωτικών δυνάμεων σε  όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να ενοχλεί τον ελληνικό λαό, όχι εμάς». 

«Ούτε οι στρατιωτικές συγκεντρώσεις ούτε η πολιτική και οικονομική στήριξη αρκούν για να φέρουν την Ελλάδα στο δικό μας επίπεδο, αντιθέτως, είναι αρκετά για να σύρουν σε τέλμα» συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος κατηγόρησε την Αθήνα για «προκλητικότητα», μιλώντας για «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες.

«Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκαλούν και υποκινούν τους Έλληνες πολιτικούς, είναι να αποτρέψουν το πρόγραμμα μας για μία ισχυρή Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για τα παιδιά και τους αθώους των οποίων τις βάρκες βύθισε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αφήνοντάς τους να πεθάνουν». 

Ο ίδιος επικαλέστηκε ξανά τη σφαγή της Τριπολιτσάς λέγοντας πως «ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι’ αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας» κατέληξε.

Τουρκικό διάβημα

Νωρίτερα είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αξιώνοντας από την Ελλάδα ένα τέλος στις «παραβιάσεις στα νησιά» και την αποκατάσταση του μη στρατιωτικό καθεστώτος σε αυτά.

Ο τουρκικός ισχυρισμός περί τεθωρακισμένων στα δύο ελληνικά νησιά, που οδήγησε σήμερα στην κλήση του Έλληνα πρέσβη, εδράζεται σε φωτογραφίες από drone που διακινούν τα τουρκικά μέσα και παρουσιάζουν την αποβίβαση οχημάτων από πλοία στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με διπλωματικές πηγές να χαρακτηρίζουν ως παντελώς αβάσιμες τις τουρκικές αιτιάσεις, τις οποίες απορρίπτουν στο σύνολό τους καθώς δε συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.