Latest News

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ρωσία συνέλαβε Ιάπωνα πρόξενο για κατασκοπεία - Με αντίποινα απειλεί η Ιαπωνία

Ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ιαπωνία με αφορμή τη σύλληψη Ιάπωνα διπλωμάτη, ο οποίος κατηγορείται... για κατασκοπεία.

Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ενημέρωσε πως έχει συλλάβει τον πρόξενο της Ιαπωνίας στο Βλαντιβοστόκ ως ύποπτο για κατασκοπεία και διατάχθηκε η απομάκρυνσή του από τη χώρα. 

Ο διπλωμάτης κηρύχθηκε persona non grata μετά την «επ΄αυτοφώρο σύλληψη του», όπως ανέφερε η ρωσική Υπηρεσία, να λαμβάνει μυριστικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομία της Ρωσίας. 

Ακόμα, φέρεται να έλαβε διαβαθμισμένες πληροφορίες οι οποίες αφορούσαν τη συνεργασία της Ρωσίας με μια ανώνυμη χώρα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.


Τα στοιχεία, όπως ανέφερε η FSB, είχαν αποκτηθεί με αντάλλαγμα «χρηματική αμοιβή».

Ο πρόξενος αφέθηκε ελεύθερος μετά από μερικές ώρες κράτησης, αλλά η Ρωσία προχώρησε σε διαμαρτυρία μέσω των επίσημων διπλωματικών οδών. Ο διπλωμάτης έχει ήδη αποχωρήσει από τη χώρα.

Το Τόκιο έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για τη σύλληψη και όπως επεσήμανε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Hirokazu Matsuno, υπάρχουν σκέψεις για αντίποινα

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο Matsuno επεσήμανε πως η Μόσχα έθεσε υπό κράτηση τον πρόξενο κατά «εκφοβιστικό τρόπο».

Κατήγγειλε, πως του έκλεισαν τα μάτια και τον ακινητοποίησαν, κάτι που συνιστά «σαφή παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις». 

«Ο συλληφθείς πρόξενος δεν συμμετείχε σε καμία παράνομη δραστηριότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέροντας, επίσης, πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρέσβη στο Τόκιο για να τον ενημερώσει «για την ανάγκη λήψης αντίστοιχων μέτρων». Απαίτησε, δε, μία δημόσια απολογία από τη Μόσχα.