Latest News

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Εικόνες από την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού – Μαγευτικό το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πάνω από την Ακρόπολη (Photo | Video)

 Μια υπέροχη αυγουστιάκη πανσέληνος ανέβηκε απόψε στον ουρανό, ενώ πλήθος κόσμου έσπευσε σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, αλλά και σε ακτές, για να...τη θαυμάσουν.

105 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχτηκαν το κοινό κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Στο Σούνιο, στο Ναό του Ποσειδώνα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου με την παρέα του έπαιξαν αγαπημένα τραγούδια, υπό το φως της ωραιότερης Πανσελήνου του χρόνου.


5658539
5658534
5658567

Η Ακρόπολη και το Σούνιο γέμισαν κόσμο, που έσπευσαν να δουν και να φωτογραφίσουν το ωραιότερο φεγγάρι της χρονιάς.

Πολλές άλλες εκδηλώσεις προγραμματίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, για όσους ήθελαν να συνδυάσουν τέχνη με λίγο ρομαντισμό.

Η τελευταία Πανσέληνος του καλοκαιριού, που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», εμφανίζεται εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την υπερπανσέληνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων.

Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση Πανσέληνο.

Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους.

Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες αυτή την εποχή του έτους.

Η Πανσέληνος συμβαίνει περίπου μία φορά το μήνα, όταν ο ήλιος, η Γη και η σελήνη ευθυγραμμίζονται σε μια αόρατη γραμμή 180 μοιρών.

Η τροχιά του φεγγαριού διαφέρει κατά περίπου 5 μοίρες από τη Γη, οπότε συνήθως βρίσκεται λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά που βλέπει προς τη Γη.