Latest News

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Έβρος: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι μετανάστες στη νησίδα -«Εκτός της ελληνικής επικράτειας», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

 Εγκλωβισμένοι παραμένουν μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο, προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς ένα παιδί έχει βρει τον θάνατο μετά από ...τσίμπημα σκορπιού.

Με νέα ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει ότι από τη στιγμή που υπήρξε η πληροφορία για μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, αλλά δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία. 

Παράλληλα, δόθηκαν οι σχετικές συντεταγμένες στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες τόνισαν ότι το σημείο είναι εκτός ελληνικής επικράτειας.

Έθαψαν την 5χρονη στον Έβρο

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Εφημερίδα των Συντακτών, το κορίτσι, που παρέμενε άταφο, θάφτηκε τελικά από τους γονείς της, οι οποίοι τόσες ημέρες προσπαθούσαν να συντηρήσουν τη σορό της στα κρύα νερά του ποταμού.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης, ανέφερε ότι τρεις Έλληνες αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των προσφύγων, η οποία επιβάλλει τη διάσωσή τους από τη χώρα μας και τη μη απομάκρυνσή τους από το έδαφός της.


«Δεν έχω δει κανένα στοιχείο από την Τουρκία που να αντικρούει αυτό, εκτός από διαρροές από την τουρκική πλευρά το νησί έχει μικτή κυριαρχία. Επίσης η Ελλάδα απορρίπτει δημοσίως διαθέσιμες πηγές ότι η νησίδα είναι ελληνική», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

O δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη να σώσει τους Σύρους και έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας σε έδαφος της γείτονος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό συνοριακό επεισόδιο».

Ωστόσο, «νομικοί εμπειρογνώμονες, ομολογούν ότι το καθεστώς της νησίδας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την ευθύνη της να διασφαλίζει την ασφάλεια των προσφύγων και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου».

Αγαπηδάκη: Απύθμενα χυδαία η κατηγορία ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για ένα άταφο κοριτσάκι

«Χυδαία» χαρακτηρίζει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το άταφο κορίτσι στον Έβρο, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Τυχαίνει να γνωρίζω καλά ότι, ακόμα και στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων που έχασαν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια στη χώρα μας, η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα χωρίς δεύτερη σκέψη, προκειμένου να μπορέσουν να μεταφερθούν και να κηδευτούν με σεβασμό και αξιοπρέπεια από τους αγαπημένους τους, όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.  

«Για αυτό, επιτρέψτε μου να θεωρώ απύθμενα χυδαία την κατηγορία ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για ένα άταφο κοριτσάκι. Για όνομα του Θεού», πρόσθεσε.

Εγκλωβισμένοι στον Έβρο: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο εγκλωβισμός των μεταναστών έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία εξαπολύει «πυρά» στην κυβέρνηση, κατηγορώντας της για βαρβαρότητα.

Φίλης: Συνεχιζόμενη βαρβαρότητα στον Έβρο

Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη βαρβαρότητα». «Άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα στον Έβρο. Με το νεκρό εδώ και μέρες κοριτσάκι να διατηρείται στο νερό από τους γονείς του, με το άλλο παιδί που κινδυνεύει και αυτό από τσίμπημα σκορπιού και με δεκάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα. Μπροστά σε αυτή την τραγωδία και μάλιστα παραμονή μιας μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, κανείς απλός άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος ή αμέτοχος».

«Η παραπαίουσα κυβέρνηση κάνει ότι κοιτάει αλλού. Καλώ τον πρωθυπουργό να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση. Ο Δεκαπενταύγουστος δεν πρέπει να κηλιδωθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Έβρο», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

ΚΚΕ για Έβρο: Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγραφεί τη φρίκη που ζουν οι πρόσφυγες

Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη, επισημαίνει το ΚΚΕ για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο, ενώ ασκεί με δριμύτητα κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της γι’ αυτές τις τραγωδίες.

«Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης γίνεται συζήτηση για ένα άταφο νεκρό παιδί, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, «πλεούμενα» πτώματα στο Αιγαίο, δεκάδες ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο ζωής… Άνθρωποι – αριθμοί στον αιματηρό κατάλογο, που προκαλεί η εγκληματική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, η πολιτική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εργαλειοποίησης των κατατρεγμένων στα γεωπολιτικά παζάρια, της Frontex, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων.

»Οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτές τις τραγωδίες είναι τεράστιες και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις κυνικές και επικίνδυνες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, Ν. Μηταράκη, που για άλλη μια φορά προσπαθεί να τις αποποιηθεί στο όνομα της δράσης των διακινητών. Οφείλει να δώσει άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων προσφύγων, που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να τους δοθεί άμεσα κάθε αναγκαία ιατροφαρμακευτική βοήθεια», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Κριθαρίδης (ΜέΡΑ25): Ακροδεξιά κατρακύλα

«Εδώ και μία εβδομάδα 40 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 15 παιδιά, παραμένουν εγκαταλειμμένοι σε μια νησίδα στον Έβρο χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή και την αναγκαία για φροντίδα», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Είναι ντροπή», αναφέρει μεταξύ άλλων Κριθαρίδης, η οποία «μεγεθύνεται στο επίπεδο της ύβρεως αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος πρωθυπουργός αναβαπτίζει κατά το δοκούν τους πρόσφυγες σε "εθνική απειλή" και "εισβολείς" προκειμένου να δικαιολογήσει το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας από τα "κατορθώματά" του με την ΕΥΠ. Όχι στο όνομά μας κ. Μητσοτάκη. Απαλλάξτε τη χώρα από τη συνεχή ύβρη που αποτελεί η κυβέρνησή σας», καταλήγει η σχετική δήλωση.

Ανησυχία του ΟΗΕ για τους 40 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου - «Εκτός ελληνικής επικράτειας το συμβάν» απαντά ο Μηταράκης

Την ανησυχία της για τα όσα εκτυλίσσονται στον Έβρο η Υπηρεσία του ΟΗΕ. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την υγεία περίπου 40 ανθρώπων που φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβούμαστε πως βρίσκονται σε κίνδυνο κι άλλες ζωές» αναφέρει η υπηρεσία του ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» αναφέρει συγκεκριμένα η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης απάντησε: «Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Η αστυνομία είχε αναφέρει σχετικά: «Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

H νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής:


Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».