Latest News

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Στοιβαγμένοι μετανάστες πεθαίνουν αβοήθητοι : Βίντεο δείχνουν αστυνομική βία [ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ]


Σοκάρουν οι φωτογραφίες που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν δεκάδες τραυματισμένους μετανάστες μετά την προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα από το... Μαρόκο προς την Ισπανία.

Οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές, καθώς φαίνονται δεκάδες τραυματισμένοι μετανάστες να είναι σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο στο έδαφος, πολλοί να αιμορραγούν, άλλοι να είναι βαριά τραυματισμένοι και κάποιοι να μην  δείχνουν καν σημάδια ζωής.

Σοκαριστικό είναι και το γεγονός πως από πάνω τους περνούν Μαροκινοί αστυνομικοί, χωρίς όμως να προσπαθούν να τους βοηθήσουν, ενώ σε άλλα βίντεο φαίνεται μάλιστα να τους ξυλοκοπούν ενώ εκείνοι είναι πεσμένοι στο έδαφος.

Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Guardian, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχονται σε 23, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Οι αρχές του Μαρόκου υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε συνοριακό φράχτη και να κατευθυνθούν στη Μελίγια.

Ωστόσο την ίδια ώρα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις δύο χώρες κάλεσαν τις αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου τους, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανέφερε ότι 76 πολίτες τραυματίστηκαν μαζί με 140 μαροκινούς αξιωματικούς ασφαλείας. 

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση», για την οποία κατηγόρησε τις «μαφίες που εμπορεύονται ανθρώπους».

Σημειώνεται πως η Μελίγια και η Θέουτα αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική, γεγονός που τις καθιστά πόλο έλξης μεταναστών και προσφύγων. 

«Το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν στη μαροκινή πλευρά των συνόρων με ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν» δήλωσε ο Omar Naji της μαροκινής ομάδας δικαιωμάτων AMDH. Αρκετοί από αυτούς νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Ναντόρ, πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είχαν ξύλα, μαχαίρια και οξύ με τα οποία επιτέθηκαν στους φύλακες.

Την Παρασκευή περίπου 2.000 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην επικράτεια της Ισπανίας περνώντας τον φράχτη στη Μελίγια. Η σύγκρουση με τους Ισπανούς φρουρούς κράτησε περίπου δύο ώρες και, τελικά, μόλις 100 κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Η απόπειρα να περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα είναι η πρώτη από την απόφαση της Ισπανίας και του Μαρόκου να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων, βελτιώνοντας τις όχι και τόσο καλές σχέσεις των δύο χωρών.