Latest News

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ημέρες Θάλασσας: Πόσο κόστισαν οι εκδηλώσεις στο Δήμο Πειραιά;


''Ημέρες Θάλασσας'' ήταν και πέρασαν απαρατήρητες με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του τύπου ''μεγάλη επιτυχία' και ''εντυπωσιακές εκδηλώσεις'', αν και οι περισσότερες εκδηλώσεις δεν είχαν ιδιαίτερη... συμμετοχή κόσμου, με εξαίρεση ίσως το πάρτι από τα μαγαζιά στην Τρούμπα που το ''άκουσε'' από βεγγαλικά και τις κροτίδες  όλος ο Πειραιά και οι γύρω δήμοι.

Ωστόσο εκείνο που θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι να μαθαίναμε πόσο κόστισαν το μπαράζ με τις πάνω από 100 εκδηλώσεις που έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες [από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου] στο Δήμο Πειραιά. 
Στα οκτώ χρόνια των 'Ημερών Θάλασσας'' δεν έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα ένας οικονομικός απολογισμός από το Δήμο Πειραιά και τις δημοτικές επιχειρήσεις για το κόστος των εκδηλώσεων. Την πρώτη χρονιά των Ημερών Θάλασσας είχε δοθεί συνέντευξη Τύπου για απολογισμό των εκδηλώσεων  αλλά αναφέρθηκαν μόνο στην απήχηση των δελτίων τύπου του Δήμου  και πόσες αναδημοσιεύσεις έγινε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης χωρίς να παρουσιαστεί κανένα στοιχείο για τα οικονομικό κόστος. Κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις για απευθείες αναθέσεις στο νόμιμο όριο που αφορούν σε εκδηλώσεις και δράσεις για τις Ημέρες Θάλασσας. Η πλειοψηφία των εκδηλώσεων γίνονται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και σωματεία που συνήθως είναι χαμηλού κόστους.
Ωστόσο πραγματοποιούνται διάφορες συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που πληρώνονται από το Δήμο Πειραιά και τις δημοτκές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και οι χορηγίες που κανείς δημότης δεν γνωρίζει ποιος πληρώνει και πόσα, αλλά ούτε για τα κριτήρια που επιλέγονται οι διάφοροι χορηγοί επικοινωνίας.

Γι' αυτό, καλό είναι να δοθούν από το Δήμο Πειραιά και τις δημοτικές επιχειρήσεις αναλυτικά στοιχεία που να αφορούν το οικονομικό μέρος των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας [κόστος ανά εκδήλωση,  συμμετοχή χορηγού και Δήμου ανά εκδήλωση κλπ] όπως τουλάχιστον απαιτείται στο πλαίσιο των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης της δημοτικής αρχής...