Latest News

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Εξαγοράσιμες ποινές πάνω από 6 έτη στους 8 που κρίθηκαν ένοχοι

 
Ποινές φυλάκισης έως και άνω των έξι ετών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στους καταδικασθέντες για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, που κόστισαν 25 ανθρώπινες ζωές το... Νοέμβριο του 2017. 

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι εξαγοράσιμες προς 7 ευρώ ημερησίως στους οχτώ που κρίθηκαν ένοχοι. Όλες οι ποινές έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. 

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών σε 3 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας τότε αντιπεριφερειάρχης. Ποινή 5 ετών και 14 μηνών επιβλήθηκε σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ένας εκ των οποίων ο άλλος πρώην αντιπεριφερειάρχης που κρίθηκε ένοχος. 

Στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας επιβλήθηκε ποινή 4 ετών και 22 μηνών. Εκτός των αυτοδιοικητικών, οι υπόλοιποι που κρίθηκαν ένοχοι ήταν- την εποχή των φονικών πλημμυρών- στελέχη της Πολεοδομίας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Σε όλους τους κατηγορούμενους το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου- υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως- και απέρριψε όλα τα άλλα που αιτήθηκαν. «Αποδείχθηκε ότι έζησαν μια σύννομη ζωή και εν γένει έντιμη στον κοινωνικό και στον επαγγελματικό τους βίο», ανέφερε η εισαγγελέας. Για τις ποινές ζήτησε να επιβληθεί για την κατηγορία της πλημμύρας από 16 μήνες έως 2 χρόνια, για κάθε ανθρωποκτονία 3 χρόνια, όπως και 6 μήνες για κάθε μία από τις 11 σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με την απόφαση, με βάση τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που είχε ο καθένας από τους κατηγορούμενους, άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για 18 ανθρωποκτονίες και άλλοι για το σύνολο των 25 θανάτων που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες.