Latest News

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αγωγή κατά του Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

 
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσινγκτον έκανε αγωγή στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θεωρώντας τον συνιδρυτή του Facebook προσωπικά υπεύθυνο για τον φερόμενο ρόλο του στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, εταιρείας που... συγκέντρωσε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών, χωρίς τη γνώση και τη συναίνεσή τους, κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016. 

Η αγωγή που κατέθηκε ο Καρλ Ρεϊσίν υποστηρίζει πως ο Ζούκεμπεργκ συμμετείχε ενεργά και άμεσα στις πολιτικές που επέτρεψαν στην Cambridge Analytica να συλλέξει μυστικά τα προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. 

«Η πρωτοφανής αυτή παραβίαση ασφαλείας εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών και οι πολιτικές του κ. Ζούκερμπεργκ κατέστησαν εφικτή μια προσπάθεια πολλών χρόνων για την αποπλάνηση των χρηστών περί της έκτασης τής παράνομης συμπεριφοράς του Facebook» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρεϊσίν σε ανακοίνωσή του. 

«Η αγωγή αυτή δεν είναι μόνο δικαιολογημένη, αλλά απαραίτητη, και στέλνει ένα μήνυμα πως ηγέτες εταιρειών, μεταξύ αυτών και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους» προσθέτει ο ίδιος. 

Ο Ρεϊσίν είχε προηγουμένως μηνύσει τη μητρική του Facebook, Meta βάσει του νόμου περί προστασίας καταναλωτών τής Περιφέρειας της Κολούμπια, νόμος που φέρει μεμονωμένα πρόσωπα προ των ευθυνών τους για λογής παραβιάσεις. 

Η αγωγή σε βάρος του Ζούκερμπεργκ βασίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων από εργαζομένους και πληροφοριοδότες που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής διαδικασίας κατά της Meta. 

Ο γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει πως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας του Ζούκερμπεργκ να ανοίξει το Facebook σε developers τρίτων. 

Σύμφωνα με το νομικό έγγραφο, ο Ζούκερμπεργκ είχε γνώση των κινδύνων από τις διαρροές προσωπικών δεδομένων. Σε ένα μέιλ που σχολιάζει τις διαρροές, ο Ζούκεμπεργκ παρατηρεί πως «υπάρχει σαφής κίνδυνος για την πλευρά του διαφημιστή». 

Όπως υπενθυμίζει η αγωγή, από το 2012, ο Ζούκερμπεργκ έχει διατελέσει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Facebook και ελέγχει περίπου το 60% των μετόχων με δικαίωμα ψήφου. 

«Σε κάθε περίοδο που επικαλείται η αγωγή, ενδείξεις καταδεικνύουν πως ο κ. Ζούκερμπεργκ ήταν υπεύθυνος και είχε σαφή ικανότητα να ελέγχει τις καθημερινές λειτουργίες του Facebook» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας.