Latest News

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Τουρκικό μέσο δημοσίευσε «δορυφορική εικόνα στρατοπέδου στη Λέσβο» - Αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών

 Σε άρθρο με τίτλο «Τελευταία προειδοποίηση στην Ελλάδα για τη Λωζάνη» η τουρκική Aksam θέτει θέμα κυριαρχίας της Λέσβου με αφορμή τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης... στο νησί.  

Το μέσο ενημέρωσης δημοσιεύει δορυφορική εικόνα «στρατοπέδου της Λέσβου» επισημαίνοντας ότι στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, το οποίο απέχει 5,5 χιλιόμετρα από την Τουρκία και εμπίπτει σε «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης», βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης, τέσσερα τάγματα πυροβολικού και ένα τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας. 

Τουρκικό ΜΜΕ δημοσίευσε «δορυφορική εικόνα στρατοπέδου στη Λέσβο» - Αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών
 Φωτ.: Aksam.

Μάλιστα, η εφημερίδα Aksam αμφισβητεί την κυριαρχία και άλλων ελληνικών νησιών όπως η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος και το Καστελόριζο.

Το δημοσίευμα έρχεται καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας επαναφέροντας το αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να προβάλει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του ’60 και εμείς έχουμε πει ότι "αν δεν σταματήσουν, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί. Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα, που λέει ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε το ζήτημα», επισήμανε, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία».