Latest News

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Χερσώνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς φάρμακα και τρόφιμα


 Στη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια, τα τρόφιμα λιγοστεύουν και οι κάτοικοι ψάχνουν ...αγωνιωδώς φάρμακα. 

Αυτή τη ζοφερή εικόνα περιέγραψαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά- καθώς δεν υπάρχει στην πόλη ανταποκριτής διεθνούς μέσου ενημέρωσης- έξι κάτοικοι της Χερσώνας που έχουν παραμείνει εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα στις 3 Μαρτίου. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην πόλη ζούσαν 283.000 άνθρωποι. Τώρα, οι Ρώσοι μπλοκάρουν τις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας, λένε οι κάτοικοι, ενώ ήδη παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων. 

«Αν περάσουμε άλλον έναν μήνα έτσι, δεν θα χρειάζεται πια να μας βομβαρδίσουν. Η πείνα και οι αρρώστιες θα κάνουν την ίδια δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κίριλο, οδηγός ασθενοφόρου. 

Όλοι οι κάτοικοι που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν ότι έχουν δει ή έχουν ακούσει για «επισκέψεις» Ρώσων στρατιωτών σε σπίτια. «Αναζητούν ανθρώπους τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε διάφορες λίστες. Μπαίνουν στα σπίτια, είναι ένοπλοι, δεν μπορείς να αντισταθείς», περιέγραψε η Τετιάνα, υπάλληλος πανεπιστημίου. 

Οι Ρώσοι «συλλαμβάνουν ανθρώπους», κυρίως ντόπιους ακτιβιστές και απόστρατους, ανέφερε κάτοικος της γειτονικής πόλης Καχόφκα. «Δεν ξέρουμε πού τους πηγαίνουν», συμπλήρωσε. 

Άδεια τα φαρμακεία

Βασική ανησυχία των κατοίκων, μετά την εμφάνιση των ρωσικών αρμάτων, είναι η υγειονομική κρίση που χειροτερεύει. Η ινσουλίνη και άλλα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη από τις πρώτες εβδομάδες της κατοχής. «Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια. Μόνο νερό υπάρχει», είπε ο Κίριλο. Εθελοντές πηγαίνουν στα σπίτια για να αγοράσουν φάρμακα, ενώ τα ασθενοφόρα καλούνται μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης ανάγκης επειδή «δεν υπάρχει πλέον βενζίνη», συμπλήρωσε. 

Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται συνεχώς. Υπάρχουν ακόμη κρέας και λαχανικά, σε τιμές διπλάσιες των κανονικών, αλλά τα ζυμαρικά και το κριθάρι σπανίζουν. «Δεν αφήνουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει εδώ. Έναν μήνα τώρα, δεν έχουν γίνει παραδόσεις τροφίμων», είπε η Αλιόνα, που εργάζεται στον τομέα των επικοινωνιών.

Στο γειτονικό χωριό Τσορνομπάιφκα, συνεχίζονται οι μάχες. «Κάθε νύχτα ξυπνάμε με τον ήχο των πυρών. Είναι σαν ξυπνητήρι», είπε η Τετιάνα. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εκεί σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατηγός και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι αυτή η μάχη «θα γραφτεί στην ιστορία». 

Αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο πολλών χωριών στην περιφέρεια της Χερσώνας. Σε όσα παραμένουν υπό ρωσικό έλεγχο, η ζωή έχει αλλάξει. Η Μαρία, που ζει στην Καχόφκα, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να πηγαίνει στη δουλειά της, σε ένα κατάστημα επίπλων που βρίσκεται σε μια γειτονική πόλη: ο δρόμος περνάει από έναν σταθμό ελέγχου του ρωσικού στρατού.

«Ψάχνουν τα πάντα. Κοιτάνε το τηλέφωνό σου, τα μηνύματά σου, πρέπει να τα διαγράφεις όλα», εξήγησε. Για αυτό οι κάτοικοι μετακινούνται μόνο «αν είναι απόλυτη ανάγκη».Η Μαρία είναι ακόμη σοκαρισμένη από την επίθεση από μία χώρα όπου ζει ο πατέρας της. «Είναι στη Ρωσία και μου λέει ότι όλα είναι ψέματα», λέει η νεαρή γυναίκα, που σταμάτησε να τηλεφωνεί στον πατέρα της.