Latest News

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Αυστραλιανό Όπεν: Ανάγκασαν θεατές να βγάλουν T-shirt που έγραφαν «Πού είναι η Πενγκ Σουάι» [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΑ]


Δύο θεατές του Αυστραλιανού Όπεν υποχρεώθηκαν να βγάλουν τα T-shirt που φορούσαν με το μήνυμα «Πού είναι η Πενγκ Σουάι», ενώ κατασχέθηκε και πανό με το... ίδιο μήνυμα. 

 

Τενίστες που μετέχουν στο Γκραν Σλαμ της Μελβούρνης εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για την Κινέζα αθλήτρια, η οποία είχε «εξαφανιστεί» μετά την καταγγελία μέσω Weibo ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από πρώην αντιπρόεδρο της Κίνας. 

 

Ο Ντρου Παύλου- Αυστραλός ακτιβιστής με καταγωγή από την Κύπρο- ανάρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο αρχικά άνθρωποι της ασφάλειας του Australian Open και στη συνέχεια αστυνομικοί πλησίασαν θεατές του τουρνουά. 

 

 

Επρόκειτο για δύο ακτιβιστές, από τους οποίους ο άνθρωπος της ασφάλειας ζήτησε να βγάλουν τα T-shirt τους, ενώ κατάσχεσε το πανό τους. Τα μπλουζάκια είχαν φωτογραφία της Κινέζας τενίστριας και πίσω έγραφαν «Πού είναι η Πενγκ Σουάι». 

 

Όταν ο ένας εκ των ακτιβιστών ρώτησε ποιος είναι ο λόγος της κατάσχεσης, κλήθηκε αστυνομικός που εξήγησε ότι το υλικό παραβίαζε την πολιτική της Tennis Australia για την απαγόρευση των πολιτικών δηλώσεων. «Δεν λέω ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτές τις απόψεις, αλλά η Tennis Australia βάζει τους κανόνες εδώ», τους είπε ο αστυνομικός. 

 

«Υπό τις προϋποθέσεις μας για τα εισιτήρια, δεν επιτρέπουμε ρουχισμό, πανό ή πλακάτ που είναι εμπορικά ή πολιτικά», δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος των διοργανωτών του τουρνουά. 

 

«Η ασφάλεια της Πενγκ Σουάι είναι η πρωταρχική ανησυχία μας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την WTA και την παγκόσμια κοινότητα του τένις για να επιδιώξουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για την κατάστασή της και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία της», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Tennis Australia. 

 

Μετά το περιστατικό, ο Παύλου δημιούργησε σελίδα για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να τυπωθούν περισσότερα T-shirt, για να διανεμηθούν δωρεάν στον τελικό των γυναικών. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 9.000 δολάρια Αυστραλίας. 

 

Στόχος είναι να γίνει «όσο το δυνατόν μεγαλύτερος θόρυβος» για το θέμα. «Δυστυχώς, η Tennis Australia δεν έχει υιοθετήσει τέτοια ακλόνητη θέση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασικά στάνταρντ δικαιοσύνης», αναφέρει η σελίδα αυτή. 

 

«Στην πραγματικότητα, η Tennis Australia κάλεσε την αστυνομία για δύο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αυστραλιανό Όπεν, επειδή απλά έκαναν την ίδια ερώτηση με την Ναόμι Οσάκα, την Σερένα Γουίλιαμς και φιλάθλους σε όλο τον κόσμο: Πού είναι η Πενγκ Σουάι», συμπληρώνει η σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων για τα T-shirt. 

 

 

Τις προηγούμενες ημέρες, πριν από τον αποκλεισμό της από το Αυστραλιανό Όπεν, η Ναόμι Οσάκα δήλωσε υπερήφανη για το πώς έχει χειριστεί το ζήτημα της Κινέζας τενίστριας η WTA. 

 

«Αν ήμουν στη θέση της, θα ήθελα να ενδιαφερθεί και για εμένα ο κόσμος. Φαντάζομαι τον εαυτό μου στη θέση της και είναι λίγο τρομακτικό», δήλωσε. 

 

Από την πλευρά της η Βικτόρια Αζαρένκα, μέλος της επιτροπής αθλητών της WTA, δήλωσε ότι δεν έχει μάθει νέα της συναθλήτριάς της, απευθείας από την ίδια. 

 

«Δεν έχει υπάρξει μεγάλη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την επαφή με την Πενγκ Σουάι, παρότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλής και νιώθει άνετα. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να ακούσουμε τα νέα της από εκείνη. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο βασικός στόχος τώρα», τόνισε.