Latest News

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Παράνομη παραχώρηση του χώρου Αλκιμου - Παλατάκι στην ΟΛΠ ΑΕ


Παράνομη  θεωρεί την παραχώρηση για χρήση του χώρου Αλκίμου - Παλατακι από τη Δ/ΝΣΗ Τελωνείων προς την  ιδιωτική ΟΛΠ ΑΕ  [COSCO]...
ο δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Καρδαράς σε αίτηση που κατέθεσε στη Γενική Δ/ΝΣΗ Τελωνείων. 

Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΛΚΙΜΟΥ-ΠΑΛΑΤΑΚΙ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021)


 Προς  

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ  

Α’ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - ΕΦΚ & ΕΦΟΔΙΩΝ  

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  

Περιοχή Λούκου  

18510 Πειραιάς  

Εις προσοχή κας Μαυρομάτη Πειραιάς 9-12-2021  email:tel.a-peiraias@aade.gr  

ΘΕΜΑ: ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ «CAR TERMINAL”  στην θέση ΑΛΚΙΜΟΣ-ΠΑΛΑΤΑΚΙ και παραχώρηση χώρου κατά παράβαση της Ελληνικής  Νομοθεσίας.  

Αξιότιμοι κυρίες & κύριοι,  

 Είμαι αυτόπτης μάρτυρας εναπόθεσης για μια επιπλέον φορά αυτοκινήτων στην θέση  ΑΛΚΙΜΟΣ-ΠΑΛΑΤΑΚΙ για την οποία χρήση είχαμε από 21-4-2021 διαμαρτυρηθεί εγγράφως,  (ομού μετά της δικηγόρου Πειραιώς κας Ανθής Γιαννούλου), για την έως 27-5-2021  εναπόθεση ατελώνιστων αυτοκινήτων (car-terminal) στην ανωτέρω θέση λόγω της ρητής  απαγόρευσης της χρήσης αυτής για τον συγκεκριμένο χώρο από την Ελληνική Νομοθεσία.  

- (βλέπετε Σύμβαση Παραχώρησης (Παράρτημα 6.2 (β)) που κυρώθηκε με τον Ν  4404/2016 όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «.….το MASTERPLAN ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ  ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ή ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ….. ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ……  πέραν των Επιβατηγών Οχηματαγωγών (ακτοπλοΐα) και των κρυαζιεροπλοίων…………… ») .  

- Η θέση ΑΛΚΙΜΟΣ - «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» (που σήμερα παρανόμως χρησιμοποιείται από τον  ΟΛΠ ΑΕ ως “car terminal”) προβλέπεται στην ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ με αρ. Πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/  ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΑΑΜ/ ΤΜΑΜ/438189/45023/1301/492/12-10-2018 με ΘΕΜΑ «Ανάδειξη του  Κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή» ότι είναι αρχαιολογικός  χώρος και πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση σχετική μελέτη με ανάλογες διαμορφώσεις  προκειμένου να χρησιμοποιείται για την αναψυχή και εκπαίδευση των πολιτών και όχι ως  αποθηκευτικός ή χώρος εναπόθεσης ατελώνιστων αυτοκινήτων.  

- Είναι σε γνώση σας ότι εκ των απαγορευμένων χρήσεων προκαλούνται εκπομπές  αερίων ρύπων, θορύβων ως και αποτέλεσμα φωτοχημικών αντιδράσεων από την επίδραση  ακτινοβολίας και επομένως υπάρχει επιδείνωση των συνθηκών του αστικού και φυσικού  περιβάλλοντος που έχουν ληφθεί υπ’ όψιν κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του  συγκεκριμένου προβλήτα ως χώρου εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων και όχι ως  εμπορικού λιμένα, σε βάρος των πολιτών που κατοικούν σε απόσταση 100 μέτρων από  το ανωτέρω σημείο (Ν.4404/16 αρθ.11 παρ.11) .

[1]  

 Σας υπενθυμίζω ότι είχαμε λάβει την υπ’ αριθμ, Πρωτ. 8930/22-4-2021 απάντηση της  υπηρεσίας σας ΑΑΔΕ (Γενική Δ/νση Τελωνείων με υπογραφή της προϊσταμένης κ.  Αικατερίνης Μπιλάλη) για την προσωρινότητα της παράνομης παραχώρησης αποφεύγοντας  να απαντήσετε στην υποβληθείσα ερώτηση μας βάσει ποίας σχετικής νομοθετικής  πρόβλεψης προβήκατε τότε στην παραχώρηση του χώρου.  

 Επανέρχομαι και ΑΙΤΟΥΜΑΙ :  

 α) να μου αποστείλετε αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης της ΟΛΠ ΑΕ προς την  υπηρεσία σας ΚΑΙ  

 β) να μου απαντήσετε στο συγκεκριμένο ερώτημα βάσει ποίας νομοθετικής  πρόβλεψης προβήκατε στην άδεια χρήσης του ανωτέρω χώρου για εναπόθεση  εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένων και των ατελώνιστων αυτοκινήτων η οποία  ρητώς απαγορεύεται από την ισχύουσα Νομοθεσία.  

 Για την απάντηση σας επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου να προβώ  στα νόμιμα πολλώ μάλλον εφόσον είναι σε γνώση σας ότι η ΟΛΠ ΑΕ είναι ιδιωτική πλέον  εταιρία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο (51% + 16% (που μεταβιβάστηκαν στις 29-9-2021)  = σύνολο 67%) το κατέχει η ιδιωτική κινεζικών συμφερόντων εταιρία COSCO AE. 

 Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι (άρθρο 90 περ. …. Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν4194/2013 ΦΕΚ  208 τ.Α/27-9-2013) παρεμβαίνουν στις περιπτώσεις της συνταγματικά κατοχυρωμένη  προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος προς αποτροπή του υποβιβασμού  της ανθρώπινης ζωής (βλπ Νομολογία η οποία αποδέχεται την παρέμβαση ΣτΕ –  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 363 2/2015-ΣτΕ 1984/2017).  

 Ο «Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά», εξ’αιτίας πράξεων ή παραλείψεων οργάνων της  Διοίκησης και τέλεσης τυχόν παρανόμων πράξεων, έχει ήδη κληθεί μετά από Εισαγγελικές  Παραγγελίες να καταθέσει ενόρκως, νομίμως εκπροσωπούμενος υπ’ εμού δυνάμει της υπ’  αριθμ. πρωτ 399/2021 εξουσιοδότησης .  

 Με την ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματος,  

  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 


Ψήφισμα για το Παλατάκι: Μετατρέπουν τον προβλήτα κρουαζιέρας σε σταθμό μεταφόρτωσης αυτοκινήτων