Latest News

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Μητσοτάκης: Μόνο με λευκό ποινικό μητρώο σεξουαλικής βίας όσοι ασχολούνται με παιδιά

 


Σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...
από το βήμα της Βουλής

 

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Η στατιστική «δυστυχώς ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά»: ανήλικα με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και παιδιά που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «απειλητικές στατιστικές».

 

Οι δράστες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ενήλικες στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται και μόλις το 2% των περιστατικών φτάνει στις αρχές. «Η σεξουαλική βία των ανηλίκων είναι βουβό έγκλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποβαίνουν συχνά αρνητικές για διάφορους λόγους - λόγω του χρόνου που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της κακοποίησης και της εξέτασης. Άλλωστε η κακοποίηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα βιασμό και αυτό επίσης δυσχεραίνει τον εντοπισμό των περιστατικών. 

 

Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν «αγκυλώσεις που μεγεθύνουν η σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, με έντεκα άξονες που αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές. 

 

Διαμορφώνεται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων που θα καθορίζει τον ρόλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τις δικαστικές αρχές μέχρι τους κοινωνικούς λειτουργούς. Καταγράφοντας κάθε περιστατικό θα το κοινοποιεί σε όλες τις υπηρεσίες ώστε να συντονίζονται ανάλογα. 

 

Το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών ανά περιστατικό. Θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρυμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. 

 

Πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με παιδιά, θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας. 

 

«Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πώς σήμερα δεν γνωρίζουμε ως πολιτεία πράγματι ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά, π.χ στην άθληση, και αν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε συμπεριφορές που να τους καθιστούν εν δυνάμει ύποπτους να επαναλάβουν περιστατικά και να γίνουν οι ίδιοι θύτες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.»

 

Επιπλέον καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων δημοσίων και ιδιωτικών που σχετίζονται με τα παιδιά να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Το άτομο αυτό θα είναι υπεύθυνο με ανάλογη κατάρτιση ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να αναλαμβάνει ο ίδιος δράση πρόληψης. 

 

Παράλληλα οι διάσπαρτες διατάξεις να κωδικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν. Άλλωστε πρόσφατα, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα και η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος ώστε να διευρύνεται ο χρόνος που μπορούν να καταγγελθούν. Οι ποινές αυξήθηκαν και ο βιασμός ανηλίκου οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.»

 

Ταυτόχρονα θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να ενεργοποιηθούν οι ενήλικες για να εντοπίζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές και «να έχουν και το θάρρος να σπάσουν το τείχος της σιωπής ειδικά σε πιο μικρές, κλειστές κοινωνίες», είπε ο πρωθυπουργός

 

«Τα ίδια τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να έχουν την γνώση και το θάρρος να μπορούν να μιλούν στους μεγαλύτερούς τους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως από φέτος, σε δύο τάξεις του δημοτικού (τρίτη και έκτη), καθώς και στη δευτέρα γυμνασίου διδάσκεται πια σεξουαλική αγωγή. 

 

Το σχέδιο θα έχει πενταετή ορίζοντα και θα οργανωθεί από ειδική συντονιστική επιτροπή.