Latest News

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Ο Πειραιάς τίμησε την «Ηρωίδα Μανιάτισσα»


 

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χθες το βράδυη τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας»στην είσοδο του Πάρκου Δηλαβέρη,, μιας δωρεάς του Βαγγέλη Μαρινάκη στον... Δήμο Πειραιά

Η ανέγερση του αγάλματος αποτελούσε πάγιο αίτημα της κοινότητας Μανιατών του Πειραιά. Το άγαλμα της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο στο σημείο πριν μεταφερθεί στη μόνιμη θέση του, στην είσοδο της στάσης του μετρό «Μανιάτικα».

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού ξεκίνησε  με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, στη μνήμη των Μανιατισσών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της Απελευθέρωσης, ενώ συνεχίστηκε με χαιρετισμούς των προσώπων που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην υλοποίησή του.

Η επιλογή της μορφής της Ηρωίδας Μανιάτισσας αποτελεί αναφορά στην ηρωική μάχη του Διρού (22-25 Ιουνίου 1821), όταν οι απλές καθημερινές γυναίκες της Μάνης όχι μόνο δεν δίστασαν μπροστά στα στρατεύματα του Ιμπραήμ, αλλά άρπαξαν όποια πολεμοφόδια βρήκαν μπροστά τους, δηλαδή τα δρεπάνια που χρησιμοποιούσαν για τις γεωργικές εργασίες, και όρμησαν στον εχθρό, αποκρούοντας και ταπεινώνοντάς τον.

Η μορφή του γλυπτού επιλέχθηκε για να αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη φύση της μάχης: Η Μανιάτισσα ηρωίδα κρατά στο ένα της χέρι το δρεπάνι, προς τιμήν της μάχης και στο άλλο το παιδί της. Ο διπλός αυτός συμβολισμός ήταν που συγκίνησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που αποφάσισε αμέσως να αναλάβει το κόστος της ανέγερσής του.