Latest News

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Κολομβία: Συνελήφθη ο πλέον καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών- Έφοδος στη ζούγκλα από 500 στρατιώτες

 Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας συνέλαβαν τον πλέον καταζητούμενο βαρόνο ναρκωτικών της χώρας, που διέφευγε από τις αρχές για πάνω από...

μία δεκαετία. 

 

Ο 50χρονος Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγκα- ή Οτόνιελ όπως είναι περισσότερο γνωστής- είχε έναν «στρατό» εκτελεστών, κατηγορείται για την εισαγωγή τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ, για δολοφονίες αστυνομικών και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, μεταξύ άλλων. 

 

Είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα μετά τον θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε. 

 

Ο Ούσουγκα και το καρτέλ του είχαν προκαλέσει τον τρόμο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κολομβίας, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο των σημαντικών διαδρομών διακίνησης κοκαΐνης, μέσα από τη ζούγκλα. Η Κολομβία προσέφερε 800.000 δολάρια για πληροφορίες για το πού βρισκόταν, ενώ οι αμερικανικές αρχές τον είχαν επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια. 

 

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα μας αυτό τον αιώνα. Αυτό το πλήγμα συγκρίνεται μόνο με την πτώση του Εσκομπάρ τη δεκαετία του ‘90», τόνισε ο Ντούκε. 

 

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πληροφορίες που παρείχαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία οδήγησαν πάνω από 500 στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων και 22 ελικόπτερα στο κρησφύγετο του Ούσουγκα στη ζούγκλα, που προστατευόταν από οχτώ δακτυλίους ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. 

 

Το καρτέλ του Ούσουγκα- Clan del Golfo- διαθέτει περίπου 1.200 ένοπλους άνδρες, οι περισσότεροι πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Έχει παρουσία στις 10 από τις 32 περιφέρειες της χώρας. 

 

Αν και ο Ντούκε δήλωσε ότι η σύλληψη του Ούσουγκα σηματοδοτεί το τέλος του καρτέλ, ο Σέρτζιο Γκούζμαν, επικεφαλής του Colombia Risk Analysis σχολίασε ότι σίγουρα ένας νέος ηγέτης είναι έτοιμος να αναλάβει. 

 

«Είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί είναι ο μεγαλύτερος αφεντικό των ναρκωτικών στην Κολομβία», είπε αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τα βασικά στο εμπόριο ναρκωτικών. «Ο Οτόνιελ σίγουρα θα αντικατασταθεί», τόνισε. 

 

Ο 50χρονος ήταν εδώ και καιρό στη λίστα των πλέον καταζητούμενων των αμερικανικών αρχών. Το 2009 του ασκήθηκε για πρώτη φορά δίωξη στις ΗΠΑ, στο Μανχάταν, για κατηγορίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και γιατί φέρεται να παρείχε συνδρομή σε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, την οποία η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική. 

 

Ακολούθησαν κατηγορίες στο Μπρούκλιν και το Μαϊάμι, για εισαγωγή τουλάχιστον 73 τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ από το 2003 έως το 2014, μέσω χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Γουατεμάλα, το Μεξικό, ο Παναμάς και η Ονδούρα. 

 

Ο Ούσουγκα και ο αδελφός του, που σκοτώθηκε σε έφοδο το 2012, ξεκίνησαν ως ένοπλοι ομάδας ανταρτών, αλλά στην πορεία άλλαξαν πλευρά και προσχώρησαν στο στρατόπεδο των αντιπάλων, μία παραστρατιωτική οργάνωση. 

 

Το 2006, όταν η τελευταία οργάνωση υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση, ο Ούσουγκα αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα του. Αντί για αυτό, «βούτηξε» πιο βαθιά στον εγκληματικό υπόκοσμο της Κολομβίας και έστησε επιχειρήσεις στη στρατηγική περιοχή του κόλπου Ουράμπα, στα βόρεια της χώρας, έναν σημαντικό «διάδρομο» για ναρκωτικά.