Latest News

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Εξοπλιστικό ρελάνς από Τουρκία: Aγοράζει 40 F-16 από τις ΗΠΑ

 


Αίτημα προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της, φέρεται ότι κατέθεσε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuter, η Άγκυρα μετά και τις πρόσφατες εξοπλιστικές αγορές και συμφωνίες από την πλευρά της Αθήνας, προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την Πολεμική της Αεροπορία.

Η πρόταση συμφωνίας για τα F-16, αξίας δισεκατομμυρίων, έχει πάρει τη συνήθη οδό μέσω της διαδικασίας Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων, η οποία υπόκειται στην έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και από το Κογκρέσο που μπορεί να μπλοκάρει ανάλογες συμφωνίες.

«Ως θέμα πολιτικής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά της και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 stealth μαχητικά F-35, επίσης κατασκευασμένα από την Lockheed Martin Corp (LMT.N), αλλά εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα το 2019, αφού απέκτησε ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400.