Latest News

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν περιοχές - Εγκλωβισμένοι αστυνομικοί και πυροσβέστες {ΕΙΚΟΝΕΣ -ΒΙΝΤΕΟ}

 


Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν εγκλωβιστεί στην 8η στάση Βαρυμπόμπης στην οδό Ερυθραίας, όπου... είναι σε εξέλιξη το μέτωπο της φωτιάς, ενώ επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα έχει στηθεί αυτήν την ώρα. Εκκενώθηκαν περιοχές. καίγονται σπίτια.

Η φωτιά πέρασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την περιοχή, καθώς δεκάδες κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Δεκατέσσερις κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή, έχουν γίνει στην Άμεση Δράση, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία και ήδη περιπολικά με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν για να απομακρύνουν τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι του στον οικισμό Αδάμες, όπου μεταβαίνουν αστυνομικές δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό τους.

Άλογα που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους, εμφανίστηκαν στην πλατεία. Oι αστυνομικές δυνάμεις όσο και οι δημοτικές αρχές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι με ασφάλεια.

Εξαιρετικά επείγουσες ειδοποιήσεις έστειλε το 112. Οι πολίτες που βρίσκονται στην Βαρυμπόμπη ή τον οικισμό Αδάμες, κλήθηκαν αρχικά να φύγουν προς Θρακομακεδόνες, ωστόσο στη συνέχεια με νέο μήνυμα καλούνται να φύγουν προς Αχαρνές.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Η κατάσταση μένει ως έχει, δύσκολη. Είμαστε μαζί με τον περιφερειάρχη, καίγονται και κάποια κτήματα, καίγονται και σπίτια, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μας είπαν για κάποιους εγκλωβισμούς, είχαν εγκλωβιστεί αστυνομικοί και πυροσβέστες, έγινε απεγκλωβισμός, δεν υπάρχει κανένα θέμα προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Μορτερό, Αδάμες, Φασιδέρη και Βαρυμπόμπη, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς και που φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρεις εστίες. Η μια είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, η άλλη είναι πολύ κοντά σε ιππικούς ομίλους της περιοχής, ενώ η τρίτη, η οποία εμπνέει και τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι πολύ κοντά στον οικισμό Αδάμες, κοντά στην Εθνική Οδό.

Παράλληλα η Αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους. 

Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Έκτακτη σύσκεψη για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, καθώς ανακύπτει κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Μηνύματα από το 112 

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε και νωρίτερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας όσους βρίσκονται στην περιοχή Μορτερού βόρεια κόμβου, Ερυθραίας, Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε σε περιοχή Μορτερού βόρεια κόμβου Ερυθραίας Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Εντωμεταξύ, μήνυμα από το 112 εστάλη και στις 14:25 σε όσους βρίσκονται σε Βαρυμπόμπη ή Κρυονέρι ζητώντας να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Εντωμεταξύ, διαψεύδονται από τον ΑΔΜΗΕ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από εγκαταστάσεις του Διαχειριστή.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν σημειώθηκαν εκρήξεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ή Υποσταθμούς ενώ οι θόρυβοι που ακούστηκαν από τις εγκαταστάσεις οφείλονται σε χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Οι βυθίσεις τάσεις που σημειώνονται στην Αττική εξαιτίας της πυρκαγιάς έχουν θέσει εκτός λειτουργίας πολλούς φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.