Latest News

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Πλατεία Καρπάθου: "Μποφόρ" αντιδράσεων για την ανάπλαση αξίας 1.200.000 ευρώ


"Μποφόρ" αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η ανάπλαση 
αξίας 1.200.000 ευρώ
στην πλατεία Καρπάθου του ...Δήμου Πειραιά.                                                                         

Στόχος μιας βιώσιμης πόλης είναι η  δημιουργία ελεύθερων χώρων και όχι η τσιμεντοποίηση των υπαρχόντων, ούτε το γέμισμά τους με χρήσεις που προορίζονται αποκλειστικά για λίγους.                                                            

Οι πλατείες εξ ορισμού  αποτελούν ανοικτούς χώρους που  ευνοούν τη σύζευξη στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, επιτρέποντας παράλληλα την λειτουργία της φύσης στο δομημένο αστικό περιβάλλον.


Αν όντως την δημοτική αρχή την ενδιέφερε μια ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου  προς όφελος της κοινωνίας και της πόλης θα είχε προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.                                                                                                                      

Παρά την μεγάλη αντίδραση που ξεσηκώθηκε από τους κατοίκους το 2019 όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια για γηπεδοποίηση της πλατείας,  η Δημοτική αρχή συνέχισε το σχέδιο της για επιπλέον τσιμεντοποίηση και  αφαίρεση του ελεύθερου χώρου με εγκατάσταση γηπέδου  551 μέτρων , αντιαισθητικές περιφράξεις, λειτουργίες  που θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ηχορύπανση και την φωτορύπανση που θα προκληθούν εξαιτίας της λειτουργίας του γηπέδου.                                 

Μια ανάπλαση των 888.500ευρώ που θα φτάσει και πιθανόν θα ξεπεράσει τα  1.200.000 ευρώ με το ΦΠΑ,  θα ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο τον ταλαιπωρημένο ήδη Πειραιώτη και θα αυξήσει αντί να μειώσει την οικολογική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

  • 551μέτρα γήπεδο  και συρρίκνωση της παιδικής χαράς.

  • Η πλατεία εκτοπίζεται από την σημερινή της θέση και αντικαθίσταται από δύο νησίδες πολύ μικρότερες του σχεδιαζόμενου  γηπέδου, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας. Επιπλέον στο κέντρο  της μιας εκ των δυο νησίδων –πλατειών τοποθετείται το περίπτερο.                                                                                            

  •   Φαίνεται ότι ουδόλως προβληματίζει την δημοτική αρχή το γεγονός ότι η Α΄ κοινότητα Πειραιά των 55000κατοίκων κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της λιγότερο πράσινης περιοχής -πόλης στην Ευρώπη με αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο μόλις  0.45 του τετραγωνικού μέτρου!                                                                                                     

  •   Καλούμε το κοινοτικό συμβούλιο να καταψηφίσει την «ανάπλαση» που στερεί από την κοινωνία τον δημόσιο χώρο και προχωρά σε  πρωτοφανή τριτοκοσμική καινοτομία εγκατάστασης γηπέδου 5*5 μέσα στον οικιστικό ιστό!

Καλούμε την κοινωνία να στηρίξει τους ελεύθερους  χώρους του Πειραιά σε στεριά και θάλασσα προκειμένου να ζήσουμε σε μια ανθρώπινη πόλη!

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ

C:\Users\user\Pictures\karpathou.jpg