Latest News

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πιάστηκε στα πράσα η COSCO να ρυπαίνει τη θάλασσα της Πειραϊκής!


                                                     

 

Ρύπανση της θάλασσας από διαρροή μπαζών γύρω από τα έργα της 
COSCO  στην Πειραϊκή για την επέκταση του λιμένα της κρουαζιέρας του Πειραιά...

διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων,  από αυτοψία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής για διαρροή μπάζων και βυθοκορημάτων στη θάλασσα της Πειραϊκής, το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διενέργησε  αυτοψία στις 11  Ιουνίου 2021 όπου διαπίστωσε μερικά από τα καταγγελλόμενα όπως:                                     

 

·         Την διαρροή μέσα στη θάλασσα των μπάζων και βυθοκορημάτων που προορίζονται για την πλήρωση των  τσιμεντοκιβωτίων,

·         Τον  διασκορπισμό τους στον αέρα .

 ·         Την ρύπανση της θάλασσας κατά μήκος των τσιμεντοκιβωτίων -κεσον

 ·         Την δημιουργία νέας  παραλίας από επιχωματώσεις νοτιοανατολικά του  μνημείο του Θεμιστοκλή  που δικαιώνει την προσφυγή του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και των κατοίκων καθώς και την προσωρινή διαταγή για παύση των εργασιών στις 16-12-20 του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά .

 ·         Τη μη τήρηση προγράμματος και τη μη διαβίβαση από την ΟΛΠ ΑΕ πρόγραμμα παρακολούθησης μετρήσεων για την ποιότητα του θαλασσινού νερού με προσδιορισμό της θολερότητας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια εργασιών που διεξάγονται την τουριστική περίοδο και σε απόσταση 100 μέτρων από το όριο του έργου, προς την κατεύθυνση των πλησιέστερων παραλιών της περιοχής, σε εφαρμογή του όρου 4.2.8.7. της σχετικής (3) ΑΕΠΟ.

 Το πόρισμα της αυτοψίας κοινοποιείται μεταξύ άλλων στην  Δ/νση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ κοινοποιείται το παρόν για ενημέρωση και τυχόν δικές τους ενέργειες για την εξέταση της αναγκαιότητας προστασίας του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή .                                                             

 Επιπλέον ως «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με προηγούμενο έγγραφο του τμήματος  περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικήςη ΟΛΠ ΑΕ δηλώνει ότι τα υλικά πλήρωσης των τσιμεντοκιβωτίων –κεσόνς προέρχονται από βυθοκόρηση του έργου των ιδιωτικών ναυπηγείων της ΝΕΖ Περάματος εφ’ όσον διασφαλιστεί η αποφυγή διαρροών προς το θαλάσσιο περιβάλλον.»

 Συμπέρασματα :1. Από τις εργασίες της  COSCO διαρρέουν και διασκορπίζονται τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα σωματιδιακά υλικά προερχόμενα από τα βυθοκορήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και μάλιστα πλησίον πολυσύχναστης παραλίας λουομένων βάζοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία τους από τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν .

 2. Το μνημείο του Θεμιστοκλή χρήζει άμεσης προστασίας από τις επιχωματώσεις καθώς έχει δημιουργηθεί νέα παραλία ακριβώς στη νοτιοανατολική πλευρά του μνημείου.                                                                                                                             

 Στις  22 Ιουλίου 2021 εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής και των 24 κατοίκων που προσέφυγαν από τον περασμένο  Δεκέμβριο καταγγέλλοντας  την ρύπανση της θάλασσας και στο Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή ενώ  τόσο η  κυρία Μενδώνη διαβεβαίωνε προφορικά μέσα στη Βουλή όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού εγγράφως προς το  Δικαστήριο,  ότι το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή δεν διατρέχει  κάποιον  κίνδυνο και όλα τελούν υπό την επίβλεψή τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ

7/7/2021