Latest News

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Δήμος Πειραιά: "Πάρτι" αδιάθετων δεκάδων εκατομμυρίων


'Ενα απίστευτο "πάρτι" αδιάθετων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Πειραιά φαίνεται να αποτυπώνεται στην έγκριση του Ισολογισμού οικονομικού έτους 2019 που συζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο... της πόλης.

Όπως σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος του "Πειραιάς για Όλους" Δημήτρης Γκερλές, 
"σε αυτή την απολογιστική συνεδρίαση, όπως και σε προηγούμενες, επιβεβαιώθηκε η διαχρονική ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να απορροφήσει τακτικά και έκτακτα έσοδα, προερχόμενα είτε από το κράτος και την περιφέρεια είτε από αναπτυξιακά προγράμματα και από δημοτικούς πόρους. 
Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το χρηματικό υπόλοιπο της 31/12/19 που ανήλθε  στο ποσό  των 43.269.415€. 

Από την ανάλυση τους προκύπτει ότι τα σημαντικότερα αδιάθετα ποσά αφορούν:
  • Τα 16.912.411€, προερχόμενα από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο υψηλότερος ουσιαστικά φόρος (χαράτσι) της Δημοτικής Αρχής. Οι αριθμοί δείχνουν ότι από την είσπραξη 30εκ.€ ετησίως αποδίδονται στην πόλη μόνο τα 20 εκ.€
  • Τα 4.990.373€, προοριζόμενα για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών σε μικρά και μεσαία έργα (ΣΑΤΑ) και τα οποία έχουν εισπραχθεί από το κράτος την τελευταία πενταετία και παραμένουν ανεκμετάλλευτα κ.α
Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 80εκ.€ της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) με ελάχιστη απορρόφηση, την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και τα διάφορα νέα αναπτυξιακά προγράμματα (Φιλόδημος, Α Τρίτσης), και λαμβάνοντας υπόψη ότι η δυνατότητα εκτέλεσης ετήσιων έργων από τις τεχνικές υπηρεσίες είναι 3 εκ.€, γίνεται σαφές ότι η υλοποίηση τους θα πάει σε βάθος χρόνου και δεν θα ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες της πόλης.

Τα αίτια είναι γνωστά: η έλλειψη ώριμων μελετών και η στρεβλή οργάνωση των υπηρεσιών. Και οι λύσεις είναι επίσης γνωστές και χιλιοειπωμένες. Αρκεί να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες η Δημοτική πλειοψηφία".