Υπό διερεύνηση είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν στον αέρα τα δύο ελικόπτερα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη δυτική Αττική, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας Έλληνας κι ένας Δανός.
Τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στη μοιραία σύγκρουση είναι πολλά με πιλότους κι εμπειρογνώμονες να δίνουν μια πρώτη εκτίμηση για τις αιτίες της τραγωδίας.
Τα δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, ενώ επιχειρούσαν στην κατάσβεση της φωτιάς στη δυτική Αττική και στη συνέχεια συνετρίβησαν, με αποτέλεσμα τα μέλη του ενός ελικοπτέρου, ένας Δανός κι ένας Έλληνας να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τα μέλη του δεύτερου ελικοπτέρου, ένας Έλληνας κι ένας Βρετανός τραυματίστηκαν ελαφρά.
Μιλώντας ο χειριστής ελικοπτέρων Γιώργος Χιωτάκης ανέφερε πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας, αλλά συνδυασμός συνθηκών που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο, με κυρίαρχους την πίεση, την κόπωση και το ανθρώπινο λάθος.
Από την πλευρά του ο πιλότος και εμπειρογνώμονας Παντελής Φραγκούλης, έδωσε τη δική του εκτίμηση για τα αίτια της τραγωδίας μιλώντας στο MEGA. Έκανε λόγο για «τραγικό λάθος», σημειώνοντας πως από το βίντεο που έχει αποτυπώσει τη στιγμή της σύγκρουσης προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν μέσα από την επίσημη διερεύνηση του περιστατικού.
Ιδιαίτερη σημασία, όπως τόνισε, έχει να διευκρινιστεί ο ρόλος που είχε το δεύτερο ελικόπτερο τη στιγμή της σύγκρουσης. Όπως εξήγησε σε περίπτωση που εκτελούσε καθήκοντα εναέριου συντονισμού, τότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς τη διαδικασία των επιχειρήσεων, καθώς τα συντονιστικά ελικόπτερα δεν θα πρέπει να επιχειρούν στο ίδιο ύψος με τα εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού και εκτελούν συνεχείς ελιγμούς πάνω από το ενεργό πύρινο μέτωπο.
Από την πλευρά του ο πρώην χειριστής πυροσβεστικών ελικοπτέρων Χ. Δροσόπουλος, τόνισε πως και τα δύο ελικόπτερα ήταν έμφορτα και κατευθυνόντουσαν σε σημείο για να κάνουν ρίψη νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως ο πρώτος χειριστής κόβει ταχύτητα, όμως ο δεύτερος, που είναι κατερχόμενος για να εκτελέσει τη βολή του, δεν μπορεί να δει το πρώτο ελικόπτερο, με αποτέλεσμα την τραγική σύγκρουση.
Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης από την πλευρά του μίλησε για τα δυο ελικόπτερα που συγκρούστηκαν, σημειώνοντας πως κατέπεσαν με διαφορετικό τρόπο. Το πρώτο ελικόπτερο ήταν συντρίμμια είπε χαρακτηριστικά, ενώ το άλλο διατήρησε μετά τη σύγκρουση την ικανότητα ελέγχου.

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο
