Latest News

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Υπόσχονται εμβόλια για… 120 ευρώ – Νέα διαδικτυακή απάτη

 


Οι εμβολιασμοί των πολιτών είναι ήδη γεγονός σε αρκετές χώρες, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να περιμένουν να πάρουν τη ζωή τους πίσω και να επιστρέψουν στην... προ κορωνοϊού καθημερινότητα.

Η προσμονή αυτή αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή προτεραιότητας για την παροχή του εμβολίου, όμως κάποιοι φαίνεται πως αποφάσισαν να… εκμεταλλευτούν αυτήν τη συγκυρία.

Διαδικτυακοί απατεώνες, μέσω e-mail και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων επιχειρούν να προσεγγίσουν τα υποψήφια θύματά τους, δελεάζοντας τα ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εμβόλιο εντός ημερών στην τιμή των 150 δολαρίων (περίπου 120 ευρώ).

Δεδομένης της αργής διάθεσης των εμβολίων, οι περισσότεροι πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, ή ακόμα και το καλοκαίρι, για να έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν. Έτσι, οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτή τους την ανησυχία.

Έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις απάτες που σχετίζονται με τα εμβόλια το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι προειδοποιούν το κοινό προκειμένου να προστατεύσει τα χρήματα του και τα προσωπικά δεδομένα του.

Μάλιστα, μια έρευνα του Reuters σε φόρουμ του σκοτεινού διαδικτύου και στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, βρήκε επτά διαφορετικές προσφορές για υποτιθέμενα εμβόλια Covid-19.

Πως δρουν

Οι απάτες περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται είσοδο σε υποτιθέμενες μυστικές λίστες για πρόωρη πρόσβαση στο εμβόλιο ή αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις που παριστάνουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το FBI των και η Ιντερπόλ, μεταξύ άλλων, έχουν προειδοποιήσει για αναδυόμενα προγράμματα απάτης που σχετίζονται με την πανδημία, λέγοντας ότι οι ψευδείς θεραπείες και τα εμβόλια που διαφημίζονται θα μπορούσαν να απειλήσουν τον κυβερνοχώρο, αλλά και να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, καθώς και τη ζωή των ανθρώπων.

Τα site που περιέχουν τους όρους εμβόλιο και Covid-19 ή κορονοϊός στο όνομά τους υπερδιπλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο σε περίπου 2.500 τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή τα πρώτα νόμιμα εμβόλια πλησίαζαν προς την έγκριση, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Recorded Future, η οποία παρακολουθεί τις απάτες που σχετίζονται με την πανδημία στο διαδίκτυο.

«Πολλοί από αυτούς τους φαίνεται να είναι ευκαιριακές εγγραφές, αλλά ορισμένοι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για απόπειρες ηλεκτρονικού ″ψαρέματος″ για να πείσουν τους ανθρώπους να κλικάρουν σε κακόβουλους συνδέσμους», δήλωσε η Λίντσεϊ Κέι, διευθυντής των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων στην Recorded Future.

  • Στο σκοτεινό διαδικτυακό φόρουμ Agartha, προσφέρονται ψεύτικα εμβόλια για τον κορονοϊό δίπλα σε κοκαΐνη, φάρμακα οπιοειδών, «ψεύτικα χρήματα υψηλής ποιότητας», όπλα χειρός κ.ά. Η τιμή του φιαλιδίου φτάνει τα 500 ή και τα 1.000 δολάρια ενώ η αγορά μπορεί να γίνει και με Bitcoin.
  • Σε έναν άλλο σκοτεινό ιστότοπο, ένας πωλητής που παρουσίασε τον εαυτό του από το «Ινστιτούτο Επιστημών της Γουχάν» προσφέρει εμβόλια για την Covid-19 με αντάλλαγμα οποιαδήποτε δωρεά και ζητάει το ιατρικό τους ιστορικό των πελατών.
  • Στο Telegram, πολλά κανάλια επικοινωνίας προσφέρουν υποτιθέμενα εμβόλια συνοδευόμενα από εικόνες αποθεμάτων. Ένας χρήστης προσφέρει υποτιθέμενα εμβόλια της Moderna για 180 δολάρια και ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε όποιον το επιθυμείτο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έναντι 150 δολαρίων ή αυτό της AstraZeneca για 110 δολάρια ανά φιαλίδιο.

Ερωτηθείς για το πώς θα αποσταλούν τα εμβόλια, ο δημιουργός του λογαριασμού απάντησε ότι έρχονται σε «πακέτα ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας» και παγοκύστες μέσα σε λίγες μέρες ή σε μια νύχτα για επιπλέον χρέωση.

Τι ανέφερε η Pfizer

Σχετικά με τις απάτες εμβολίων, η Pfizer δήλωσε ότι έχει λάβει δραστικά μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο παραποίησης και παρακολουθεί αυτά τα φαινόμενα με μεγάλη προσοχή.

«Οι ασθενείς δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εμβόλιο στο διαδίκτυο – κανένα νόμιμο εμβόλιο δεν πωλείται στο διαδίκτυο – και να εμβολιάζονται μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα εμβολιασμού ή από πιστοποιημένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer.