Latest News

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας ζητά από το Netflix να αναγράφει ότι το «The Crown» είναι «μυθοπλασία»!

 


Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντάουντεν ζητά από το Netflix να τοποθετεί σήμανση πριν από κάθε επεισόδιο του The Crown, στην οποία ...

θα αναφέρεται πως η σειρά αποτελεί «προϊόν μυθοπλασίας». 

Ο Ντάουντεν σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα Mail, πως χωρίς την εν λόγω επισήμανση, οι νεότεροι τηλεθεατές ενδέχεται να αντιληφθούν «τη μυθοπλασία για γεγονός».

 
Η δημοφιλής σειρά του Netflix, The Crown, κυκλοφόρησε την τέταρτη σεζόν, στην οποία και αποτυπώνεται το ειδύλλιο της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά και οι σχέσεις του Παλατιού με τη Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του ‘80.
 
Από την πρώτη στιγμή, δεκάδες ήταν τα δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στις ιστορικές ανακρίβειες και τις σκηνές που δεν επιβεβαιώνονται ιστορικά στο The Crown. 
 
Ο Βρετανός υπουργός δεν έχει κάτι αρνητικό να πει για την παραγωγή του Netflix, ωστόσο σημειώνει: «Πρόκειται για μια καλογυρισμένη μυθοπλασία, οπότε όπως με άλλες τηλεοπτικές παραγωγές, το Netflix θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για κάτι τέτοιο».
 
Συνήθως, η πλατφόρμα δεν περιλαμβάνει τα γνωστά μηνύματα που παρακολουθούμε σε άλλες τηλεοπτικά προγράμματα (στην Ελλάδα συχνά αναφέρεται το κλασικό «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική»), έτσι κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται και στην περίπτωση του The Crown.
 
«Χωρίς την επισήμανση, φοβάμαι πως μια γενιά θεατών που δεν έζησαν εκείνα τα γεγονότα μπορεί να μπερδέψουν την μυθοπλασία με τα γεγονότα» συνέχισε ο Ντάουντεν, που σύμφωνα με το βρετανικό μέσο σκοπεύει να αποστείλει επίσημη επιστολή στο Netflix για το θέμα.
 
Πάντως, την ανάγκη να διευκρινιστεί από το The Crown πως δεν αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα, έχει τονίσει στο παρελθόν και ο αδερφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ερλ Σπένσερ. «Νομίζω θα βοηθούσε πολύ το The Crown, αν στην έναρξη κάθε επεισοδίου ξεκινούσε με: «Δεν πρόκειται για την αλήθεια, αλλά είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα”» δήλωσε ο Σπένσερ στην βρετανική τηλεόραση.
 
Ο ίδιος ο Πίτερ Μόργκαν, ο δημιουργός του The Crοwn πάντως, υποστηρίζει πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως το σενάριο της σειράς είναι ιστορικά ακριβές, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την βασιλική οικογένεια, η οποία έχει την ικανότητα να κρατά πτυχές της ζωής της στο σκοτάδι.
 
Πάντως ιστορικοί θεωρούν την επισήμανση αυτή περιττή, τονίζοντας πως το The Crown αποτελεί μια τηλεοπτική σειρά, δηλαδή εκ των πραγμάτων αφορά σε προϊόν μυθοπλασίας και όχι ντοκιμαντέρ, ενώ σε αυτό εμφανίζονται ηθοποιοί.