Latest News

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ημέρα πληρωμών για 550.000 συνταξιούχους, εργαζομένους, ανέργους και δανειολήπτες


 Ημέρα πληρωμών σήμερα, Δευτέρα, για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους, καθώς ...πληρώνονται τα ειδικά επιδόματα του υπουργείου Εργασίας σε εργαζόμενους σε αναστολή και μακροχρόνια ανέργους.

Με εμβόλιμη πληρωμή πιστώνεται το απόγευμα στους λογαριασμούς 105.818 δικαιούχων η λεγόμενη «13η σύνταξη» που είχε χορηγήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019.

Ταυτόχρονα καταβάλλονται τα χρήματα της επιδότησης των πρώτων 42.000 στεγαστικών δανείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους

Πιστώνεται από σήμερα το απόγευμα έκτακτο βοήθημα στους λογαριασμούς 105.818 συνταξιούχων.

Πρόκειται για το ποσό που εκκρεμεί από τον Μάιο του 2019, «αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως «επίδομα κάλπης» γιατί ήταν ακριβώς πριν τις εκλογές» σημείωσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συμπληρώνοντας «καταφέραμε και αποκαθιστούμε και αυτήν την αδικία».

Τα ποσά θα πιστωθούν με εμβόλιμη πληρωμή απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν χρειάζεται καμία ενέργεια εκ μέρους τους.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες καταβολές από τον ΟΑΕΔ της οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ για τους 130.000 μακροχρόνια ανέργους. Όσοι δικαιούχοι υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση μέσω του gov.gr α εισπράξουν το επίδομα απευείας στον λογαριασμό τους.

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, έχοντας ξεπεράσει τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας από 1ης Μαρτίου έως 25 Νοέμβριου 2020 και να μην λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, ούτε την προηγούμενη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Επίδομα 800 ευρώ σε εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης

Σήμερα ολοκληρώνεται η μεγάλη πληρωμή που ξεκίνησε την Παρασκευή σε 277.999 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εν λόγω δικαιούχους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης ανέρχεται σε 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο.

Έως τις 20 Δεκεμβρίου (με πιθανότερη ημερομηνία την 11η Δεκεμβρίου) θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ για το μήνα Νοέμβριο.

Επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων

Από σήμερα ξεκινούν και οι πρώτες πληρωμές της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”. Πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 9,9 εκατ. ευρώ σε αυτή την, πρώτη, φάση και αντιστοιχούν στην επιδότηση 42.449 στεγαστικών δανείων και 26.059 δικαιούχων.

Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.

Εως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ας σημειωθεί τέλος ότι σήμερα καταβάλλονται και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.