Latest News

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μικρολίμανο: Εκτός χρονοδιαγράμματος η ανάπλαση - Ποια είναι τα εμπόδια που καθυστερούν τα έργα

 
Εκτός χρονοδιαγράμματος συνεχίζουν να βρίσκονται τα έργα της ανάπλασης τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο, που ...καθυστερούν να υλοποιηθούν εδώ και έξι χρόνια παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής Πειραιά.

Οι προεργασίες πριν την έναρξη του κύριου έργου της ανάπλασης ξεκίνησαν την άνοιξη από την ΕΥΔΑΠ  παρά τα εμπόδια από την υπάρξη αρχαίων. Στη συνέχεια τον Ιούνιο ξηλώθηκαν τέσσερις αυθαίρετες κατασκευές από ξενοικίαστα μαγαζιά και μετά ...το χάος! 

Οι εργασίες  κόλλησαν στην υπογειοποίηση των καλωδίων από ΔΕΔΔΗΕ που ζητούσε να προπληρωθεί περί τα 253.000 ευρώ από τον Δήμο Πειραιά ως τον υπεύθυνο υλοποίησης του έργου και όχι από κονδύλι της σχετικής σύμβασης χρηματοδοότησης με την Περιφέρεια Αττικής. 

Το θέμα της χρηματοδότησης πέρασε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Μάλιστα τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω αρχαίων. Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους από την Περιφέρεια Αττικής και είναι προϋπολογισμού  5.700.000 ευρώ (χωρίς την έκπτωση). Η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει την Ακτή Κουμουνδούρου τις οδούς Ν. Βότση και Επιδαύρου, τον ελεύθερο χώρο στα "Προσφυγικά", συνολικής έκτασης 15.600 τμ. ενώ αργότερα αναμένεται να δημοπρατηθεί και το υπόλοιπο τμήμα στην παραλία του Μικρολίμανου.

@ Πραγματικά απορεί κανείς γιατί δεν προγραμματίστηκε από το Δήμο Πειραιά τα έργα της ΕΥΔΑΠ  να γίνουν μαζί εκείνα του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μην πρέπει να σκάψουν δύο φορές και χάνετε χρόνο με τις λίγο πολύ αναμενόμενες παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

 Αν προβλέπεται ότι μέσα σε 8 μήνες από την έναρξη των εργασίων μπορεί να ολοκληρωθεί η ανάπλαση, τότε τώρα θα είχαν ολοκληρωθεί τα έργα. Μάλιστα όλες οι εργασίες θα είχαν γίνει σε μια περίοδο όπου τα μαγαζιά υπολειτουργούν  όποτε οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις θα ήταν σχεδόν οι ίδιες όπως τώρα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μετάδοση του κορωνοϊού.