Latest News

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Τελευταίες εξελίξεις για το κτήριο της πρώην Ραλλείου που παραχωρήθηκε για τα νέα δικαστήρια

Αποκαλυπτικές εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου της πρώην πρώην Ραλλείου που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πειραιά για τα νέα δικαστήρια...
της πόλης. 

Την απαλοιφή προηγουμένων τίτλων της πρώην ΡΑΛΛΕΙΟΥ,  την διόρθωση του ΚΑΕΚ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και  την καταχώρηση ως τίτλου πλέον του κτιρίου της π. ΡΑΛΛΕΙΟΥ διαττάσει η  υπ’αριθμ 55/2020 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς. 

Αυτό αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς σε απάντηση με αφορμή την ανάρτηση του Reportaz Net περί διαχείρισης και όχι ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικου Συμβουλίου Πειραιά, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τη δημοτική αρχή Πειραιά.  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Μάλιστα, προκύπτει από τον Νοέμβριο το 2018 ο Δήμος Πειραιά δεν έδινε τους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς βρισκόταν σε διαδικασία διόρθωσης των τίτλων, αλλά θεώρησε ότι δεν χρειάζεται να ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα... 

Αξιότιμοι κύριοι του  REPORTAZ NET,

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε στο έγκριτο  REPORTAZ NET την απάντηση μου στο από 20-2-2020 σχόλιο σας επειδή περιέχει τις εντελώς πρόσφατες εξελίξεις.


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 20-2-2020 ΤΟΥ EΓΚΡΙΤΟΥ REPORTAZ NET
Προς αποφυγή οποιουδήποτε σχολίου από εκπροσώπους του Δήμου Πειραιά επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης από 5/11/2018 ζήτησε από τον Δήμο Πειραιά τους τίτλους ιδιοκτησίας του κτιρίου της π. Ραλλείου επειδή διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες που απευθύνετο απαντούσαν εγγράφως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ….. «το 2002 ο (τότε) Υπουργός Απόστολος Φωτιάδης έγραφε περί Διαχείρισης και όχι ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά »….. και τα έγγραφα φέρουν αριθμούς πρωτοκόλλου και είναι στην διάθεση όλων.
  • Την δήλωση αυτή όπως επίσης ότι ο Δήμος Πειραιά είχε συναινέσει για τα Δικαστήρια στην π. ΡΑΛΛΕΙΟ επί Δημαρχίας του κ Β. Μιχαλολιάκου (2013-2014), όντως την έκανα στην ομιλία μου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά την 17/2/2020.
  • ΟΜΩΣ την αμέσως επόμενη ημέρα 18/2/2020 κατά την διάρκεια ελέγχου τίτλων διαπίστωσα ότι ακριβώς την προτεραία δηλαδή 17/2/2020 (ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) είχε εγγραφεί η υπ’αριθμ 55/2020 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς η οποία διέτασσε:
α) την απαλοιφή προηγουμένων τίτλων της πρώην ΡΑΛΛΕΙΟΥ.
β) την διόρθωση του ΚΑΕΚ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
γ) την καταχώρηση ως τίτλου πλέον του κτιρίου της π. ΡΑΛΛΕΙΟΥ το ΦΕΚ με το ΒΔ/γμα 60/30/10/1836 του Βασιλέως Όθωνος και των Υπουργών ΑΡΜΑΝΣΜΕΡΓ κλπ .
Μάλιστα παρέλαβα ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΛΟ με ημερομηνία 17/2/2020 που όντως αποτελεί εγγραφή τίτλου της π. ΡΑΛΛΕΙΟΥ.
  • Από τα ανωτέρω προκύπτουν αβίαστα ότι όντως από τον Νοέμβριο το 2018 δεν εδίδοντο τίτλοι ιδιοκτησίας διότι ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ευρίσκετο σε διαδικασία διόρθωσης των τίτλων και δεν το ανακοίνωνε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να δύναται να κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (2018-2019) ότι κωλυσιεργούσε και ότι με ευθύνη του Υπουργείου δεν ξεκινούσε το έργο ενώ ήδη το ΤΑΧΔΙΚ(Υπ. Δικ/νης) είχε από τις 2/4/2018 αποδεχθεί την προσφορά του Δήμου Πειραιά.
  • Παράλληλα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (17/2/2020) αποκάλυψα ότι :
α) υπάρχουν δημοσιευμένες δηλώσεις του κου Δημάρχου για «πεντάστερο» ξενοδοχείο στην π. «ΡΑΛΛΕΙΟ» και
β) ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένου, δεν αξιολογούσαν την δημόσια επένδυση για ένα ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ αντάξιο της ιστορίας της πόλης ο δε « Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά », που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του, το έχει διαχρονικά ως πάγιο αίτημα παρ’ότι δεν είναι συντεχνιακό πρόβλημα αλλά αναπτυξιακό για το πρώτο λιμάνι της χώρας.
  • Σήμερα :
α) παρά τον βαθμό ωρίμανσης του έργου της π. ΡΑΛΛΕΙΟΥ μετά την έκδοση του ΦΕΚ 684/19/11/2019 περί χρήσης της( ΡΑΛΛΕΙΟΥ για Δικαστικό Μέγαρο της σημερινής Κυβέρνησης
β) ότι την μελέτη του ΕΜΠ περί στατικής επάρκειας της π. ΡΑΛΛΕΙΟΥ την έχουν πληρώσει οι φορείς της πόλης και
γ) παρ’ότι δεν υπάρχουν πλέον αμφισβητήσιμοι τίτλοι, εν τούτοις παραπέμπεται το θέμα σε ΕΠΙΤΡΟΠΗ για να αποφανθεί μεταξύ (3) ΤΡΙΩΝ προτεινόμενων ΛΥΣΕΩΝ . Με άλλα λόγια είμαστε πάλι στο μηδέν και παραπέμπεται το θέμα στις Ελληνικές καλένδες με ενδεχόμενο η π. «ΡΑΛΛΕΙΟΣ» να γίνει κάτι άλλο που ενδέχεται να ήταν από την αρχή η αληθής βούληση της τωρινής Δημοτικής Αρχής.
  • Τώρα που κατέπεσαν τα προηγούμενα επιχειρήματα περί «καθυστερήσεων» - «έλλειψης χρημάτων» - «έλλειψη πολιτικής βούλησης» (που πράγματι υπάρχει το τελευταίο) κατατίθεται το επιχείρημα από την τωρινή κυβέρνηση ότι πρέπει να στεγαστούν όλες οι Δικαστικές Υπηρεσίες του Πειραιά σε ένα (1) μεγάλο κτίριο.
  • Σημειωτέον ότι επί 7 έτη είχε σχεδιαστεί ότι:
α) Στο κτίριο της π. « ΡΑΛΛΕΙΟΥ» θα στεγαστούν τα κυρίως Δικαστήρια (Πρωτοδικείο-Εφετείο-Εισαγγελίες) και
β) όλα τα υπόλοιπα (Ειρηνοδικεία-Διοικητικά κλπ) θα στεγαστούν στο ήδη υπάρχον κτίριο της Σκουζέ & Φίλωνος το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου αφού ανακαινιστεί και έτσι δεν θα πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο περί το 1.000.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο σε έξι ακατάλληλα ιδιωτικά κτίρια.
  • Τυχόν παραπομπή του θέματος στις καλένδες σημαίνει 1.000.000 ευρώ ετησίως σε ιδιώτες .

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !

Με τιμή
Ι. Καρδαράς
Δικηγόρος
Μέλος της Διοίκησης του ΔΣΠ & του ΤΑΧΔΙΚ