Latest News

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πόσο κοστίζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά;


Τελικά πόσο κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά; 


Με 800.000 ευρώ τον χρόνο χρειάζεται  να χρηματοδοτείται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από κρατικά ταμεία (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Πειραιά) για να μπορέσει να καλύψει τα ετήσια λειτουργικά του έξοδα.

 Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.)

Η προγραμματική σύμβαση είναι τετραετής και ο προϋπολογισμός είναι 800.000 ευρώ  κατ΄ έτος. 


Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 300.000 ευρώ, ο Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Πειραιά με  350.000 ευρώ  και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με 150.000 ευρώ. 

Δηλαδή, συνολικά 3.200.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!

@ Τον πρώτο χρόνο της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (2013) είχε χρηματοδοτηθεί με 1.000.000 ευρώ από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του.
Επτά χρόνια μετά, το Δημοτικό Θέατρο δεν έχει καταφέρει να είναιοικονομικά αυτόνομο, αλλά συνεχίζει να ζητάει και να παίρνει χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς δεν φθάνουν τα έσοδα από τις παραστάσεις για να καλύψουν τα έξοδά του.  
Το παράδοξο είναι ότι αυτό δεν προβληματίζει κανέναν σοβαρό ή μη αρμόδιο, αφού δεν χάνουν ευκαιρία να πανηγυρίσουν για τις κρατικές επιχορηγήσεις, χωρίς να παρουσίαζουν κάποιο οικονομικό σχέδιο για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε "εμβληματικό κρατικοδίαιτο μαγαζάκι"...