Latest News

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Με 261 ψήφους εκλέχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου- Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με την ευρεία πλειοψηφία των 261 ψήφων εκλέχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που ...
καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. (33 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ενώ 6 βουλευτές ήταν απόντες).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Τρύφωνας Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ25). Οι κύριοι Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε «παρών». Δεν έστειλαν επιστολή οι κύριοι Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μαζί με τους αντιπροέδρους, θα μεταβούν το μεσημέρι στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας έτσι ώστε να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα γίνει στις 13 Μαρτίου στη Βουλή.


Σπουδαία μέρα για την ελληνική Δημοκρατία, χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από την Βουλή μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία με την οποία η Βουλή εξέλεξε την κ. Σακελλαροπούλου, ως πρώτη γυναίκα ΠτΔ, την οποία χαρακτήρισε σπουδαία νομικό και προσωπικότητα που ενώνει.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιδίωξη του να προτείνει ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους, ενώ σημείωσε πώς με τη σημερινή ψηφοφορία δείξαμε πως στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Η εκλογής της πρώτης γυναίκας στο αξίωμα του Προέδρους της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί ένα παράθυρο στο μέλλον την ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Σακελλαροπούλου και εξέφρασε τη σιγουριά ότι με οδηγό το Σύνταγμα θα συνεργαστεί μαζί της αποτελεσματικά προς όφελος της χώρας.