Latest News

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Πέτρος Κόκκαλης: Ο Ολυμπιακός, ο Μαρινάκης και ο "Πειραιάς Νικητής"

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για την «καθαίρεσή του» από τον συνδυασμό Πειραιάς Νικητής και τον Ολυμπιακό, υποστηρίζοντας πως ανήκει σε...
offshore εταιρία με φερόμενο ιδιοκτήτη τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για το οποίο λέει χαρακτηριστικά :
"Εγώ δεν μπορώ να ασκώ πολιτική σύμφωνα με το πώς ξυπνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και με ποιον θέλει να τσακωθεί..."!
Ειδικότερα, ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών τα εξής:
Τι εννοούσατε με το «άντε γεια» με το οποίο κλείσατε τη συνέντευξή σας για τον απολογισμό του έργου σας στον Δήμο Πειραιά;
Με τη φράση αυτή «αποχαιρετούσα» τον δημοτικό συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», με τον οποίο εργάστηκα τα τελευταία πέντε χρόνια και αποφάσισε να μου ζητήσει δήλωση μετάνοιας, δήλωση φρονημάτων, κάτι που θεώρησα αισχρό και τραμπουκισμό. Απάντησα με την άμεση αποχώρησή μου, έκανα τον απολογισμό του έργου μου και έφυγα. Δυστυχώς δεν σημαίνει το σύνηθες, που είναι «άντε γεια, άντε γεια, πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά», καθώς ο Ολυμπιακός έχει να πάρει πρωτάθλημα δύο χρόνια.
• Μια αποχώρηση από τον δημοτικό συνδυασμό που εσείς ονομάζετε «καθαίρεση».
Αυτή η συνεργασία από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Αρχισε ως προσπάθεια για μια υπερκομματική διοίκηση των κοινών μιας πόλης αρκετά μεγάλης για να έχει σημασία και αρκετά μικρής για να μπορεί να διοικηθεί. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαμε καμία επαφή με τον πολιτικό στίβο δοκιμάσαμε εκεί να διοικήσουμε.
Σήμερα όμως η κατάσταση στον συνδυασμό δεν είναι ίδια μ’ αυτήν του 2014. Υπάρχει μια ακραία πολιτικοποίηση. Εγώ δεν μπορώ να ασκώ πολιτική σύμφωνα με το πώς ξυπνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και με ποιον θέλει να τσακωθεί.
• Τον Β. Μαρινάκη τον γνωρίζατε από παλιά;
Οχι, τον πρωτογνώρισα πριν από 12 χρόνια όταν είχε ασχοληθεί με το τμήμα βόλεϊ του Ερασιτέχνη. Δεν είχαμε καλή συνεργασία. Στη συνέχεια έφυγα από τον Ολυμπιακό, ακολούθησαν οι συζητήσεις για να τον αναλάβει -όχι για να τον αγοράσει- καθώς δεν πλήρωσε κάποιο τίμημα.
Το 2014 μου πρότεινε να κατεβώ για δήμαρχος Πειραιά, πριν από την υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη. Δεν ήθελα γιατί ήταν προφανές ότι εκείνη την περίοδο θα συγκροτούσε ένα δημοτικό συμβούλιο δικής του επιλογής και όχι μια οργανωτικά χτισμένη ομάδα κοινών οραμάτων.
• Ποιος είναι ο Β. Μαρινάκης κατά τη γνώμη σας;
Δεν συγχρωτιζόμαστε καλά. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, με μεγάλη δραστηριότητα, μεγάλη φιλοδοξία, μεγάλη έκθεση. Κρίνετε εσείς…
• Το χαρακτηριστικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που του καταλογίζετε δεν το είχατε εντοπίσει στη διάρκεια της θητείας σας, αν όχι τον πρώτο καιρό, αργότερα;
Η απάντηση είναι ότι δεν το έβλεπα. Σαφώς δεν συμφωνούσαν οι αισθητικές μας, όμως τότε δεν διέκρινα πάνω του εμφανή παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ό,τι αφορά τα πράγματα του δήμου και του Ολυμπιακού. Η ομάδα έχει κατά καιρούς απέναντί της διάφορες κυβερνητικές πολιτικές με τις οποίες όμως συναλλάσσεται θεσμικά, με τον υπουργό Αθλητισμού, παράγοντες της Πολιτείας.
Ο Ολυμπιακός ουδέποτε στην ιστορία του περιορίστηκε σε μια πολιτική απόχρωση, δεν στρατοπέδευσε απέναντι σε μια πολιτική διακυβέρνησης, η οποία, εν τέλει, είναι επιλογή του ελληνικού λαού. Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολιτισμικός σύλλογος, όχι πολιτικός. Δεν μπορεί να έχει πολιτικούς αντιπάλους.
 Από την άλλη και επί δικής σας προεδρίας υπήρχαν πολιτικά συνθήματα, όπως εκείνο το «τίνος είναι, ρε Νατάσα, τα παιδιά;»...
Η φαντασία των ποιητών της εξέδρας δεν καθορίζεται, δεν ελέγχεται. Ναι, δεν ήταν μια καλή στιγμή της κερκίδας του Ολυμπιακού, που όμως ήρθε μετά από τιμωρία δέκα βαθμών στο πρωτάθλημα, που κρίθηκε στα αθλητικά δικαστήρια και κατέπεσε. Αλλά μη μου πείτε ότι επρόκειτο για συγκροτημένη πολιτική στρατοπέδευση της ΠΑΕ. Στα γήπεδα πηγαίνουμε να δούμε ποδόσφαιρο, όχι για να τσακωθούμε.
Σας κατηγορούν ότι συστρατευτήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που ισχυρίζονται ότι στοχοποιεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη, άρα και τον Ολυμπιακό. 
"Όσοι το λένε δεν καταλαβαίνουν τι είναι ο Ολυμπιακός. Ένα ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε από αστούς το 1925, με τεράστια επίδραση στους εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες που ζούσαν εκείνη την εποχή μέσα σε πολύ χειρότερες συνθήκες απ' ό,τι οι σημερινοί πρόσφυγες.
Και ποιος ήταν ο στόχος αυτού του σωματείου; «Η κατά πάντα φίλαθλο τρόπο εξύψωση της νεολαίας». Μια διαδικασία εκσυγχρονιστικής θα λέγαμε σήμερα ενσωμάτωσης μέσα από το ευ αγωνίζεσθαι. Δηλαδή η εξύψωση των ανθρώπων, όχι η εξόντωσή τους. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός.
Τα αθλήματα διδάσκουν συνεργασία, άμιλλα, όχι γιούργια και τους φάγαμε. Η προσέγγιση «όλοι είναι εχθροί μου» δεν πάει την ομάδα μπροστά. Αυτή είναι η αντίθεσή μου με την εταιρεία που διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού. Και φυσικά άλλο ο Ολυμπιακός, άλλο η ΠΑΕ Ολυμπιακός κι άλλο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Πρόεδρος είναι ο κ. Μώραλης, ο κ. Μαρινάκης είναι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της οffshore που έχει την πλειοψηφία των μετοχών".

Η κάθοδός σας στις ευρωεκλογές θα διχάσει τον κόσμο του Ολυμπιακού;
"Κάθε οπαδός διατηρεί την κρίση, την πολιτική του βούληση, δεν έχει λόγο να ασχολείται με το τι πιστεύει ο Κόκκαλης ή ο Μαρινάκης. Κι έπειτα «οι κυβερνήσεις πέφτουν αλλά ο Ολυμπιακός μένει». Δεν χάσαμε κάποιο πρωτάθλημα εξαιτίας κάποιας κυβέρνησης αλλά γιατί δεν είχαμε καλή ομάδα".