Latest News

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

«Ναυάγιο» Μητσοτάκη στον Πειραιά


«Πολιτικό σεισμό» προκάλεσε στον Πειραιά αλλά και στην Πειραιώς η ξαφνική υποχώρηση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλη Κορκίδη, από την...

απόφασή του να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο με τη στήριξη της Ν.Δ.

Για «αυτογκόλ» της Ν.Δ. πριν καλά καλά ξεκινήσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας έκαναν λόγο χθες κύκλοι του Πειραιά, σχολιάζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το «σπάσιμο» της συμφωνίας με τον Β. Κορκίδη, σε τοπικό επίπεδο βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

«Υποχρεώσεις»

Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με ανάρτησή του στα social media έκανε γνωστό ότι «οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να αναλάβει μια τόσο μεγάλη ευθύνη για την πόλη που αγαπά».

Ταυτόχρονα ευχαριστούσε τον Κ. Μητοστάκη για την τιμητική πρόταση στήριξης στη διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του και εξέφραζε τη λύπη του εάν απογοητεύει κάποιους συμπολίτες του με την τελική απόφασή του. «Θέλω να πιστέψετε ότι είναι αποτέλεσμα δύσκολης, αλλά ώριμης σκέψης. Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους» συμπλήρωνε.

Και από κει που όλοι περίμεναν να τελειώσει η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Β. Κορκίδη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, καθώς ο ίδιος ποτέ δεν διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» την Παρασκευή 9/11/2018, με τίτλο «"Κλείδωσε" ο Κορκίδης για Πειραιά», αντίθετα την ίδια μέρα τουίταρε την σχετική είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προς έκπληξη όλων χθες έκανε στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε τη μη υποψηφιότητά του.

Και φυσικό είναι «οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις», που επικαλείται για τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφασή του, να μην εμφανίζονται ως πειστικά επιχειρήματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Κυριακής επιβεβαίωνε την υποψηφιότητά του σε συνομιλητές του, ενώ είχε κλείσει και χώρο όπου χθες θα την ανακοίνωνε επίσημα. Οπότε τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι και αρκετά και πολύπλοκα. Τα βασικά όμως είναι τρία:

● Τι ήταν εκείνο το γεγονός που έκανε τον Β. Κορκίδη να αλλάξει γνώμη μέσα σε μία νύχτα;

● Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

● Οταν πήγε στην Πειραιώς στις 10 το πρωί, είχε ήδη λάβει την απόφασή του ή η στροφή έγινε μετά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ.;

Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι μετά την ανακοίνωση της παράταξης «Πειραιάς Νικητής» του νυν δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, την Πέμπτη 8/11/2018 για την κάθοδο στις εκλογές, η στήριξή της από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και η πρόθεσή του να «κατέβει μαζί τους στον δρόμο για τη νίκη» αλλά και οι τοποθετήσεις στήριξης 26 από τους 29 δημοτικούς συμβούλους, ο Β. Κορκίδης άρχισε να προβληματίζεται για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, για τη συγκρότηση του δικού του ψηφοδελτίου, καθώς διαπίστωσε ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη Ν.Δ. παρέμειναν στον συνδυασμό του Γ. Μώραλη, εκτός από τον Ν. Πηρούνια, και δεύτερον, γιατί είδε το «πλασάρισμα» της είδησης της δικής του υποψηφιότητας να γίνεται με έναν τρόπο που καθόλου δεν του άρεσε.

Οι συνθήκες

Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλοι στον Πειραιά μιλούσαν για «φιλική-συμφωνημένη» υποψηφιότητα, κάτι που οδηγούσε τον έμπειρο Πειραιώτη Β. Κορκίδη στο συμπέρασμα ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να απορροφήσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από τη νυν δημοτική αρχή, καθώς θα πίστευαν ότι ο ίδιος δεν εκπροσωπούσε κάτι το καινούργιο.

Ενα ακόμα πρόβλημα γι’ αυτόν ήταν και η στάση που θα κρατούσε ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε «παρών» και τόνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις του. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ αυτούς τους προβληματισμούς τούς έθεσε στον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντάς του ότι τον άφησαν ακάλυπτο αφού ακόμα και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. τάσσονται στο πλευρό του Γ. Μώραλη.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη πληροφορία που λέει ότι καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή στάσης του Β. Κορκίδη έπαιξε μεγαλοπαράγοντας του Πειραιά, ο οποίος του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Πειραιά.

Οπως και να ‘χει, το συμπέρασμα είναι ότι η Ν.Δ. αίφνης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς μετά από αυτές τις εξελίξεις καλείται να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει από δω και στο εξής: θα αναζητήσει νέο υποψήφιο (καθόλου εύκολο) ή θα αφήσει την υπόθεση να διαιωνίζεται και στο τέλος θα στηρίξει ανεπίσημα τον Γ. Μώραλη; Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει το πρώτο σενάριο, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι για το ζήτημα αυτό, που χειρίζεται αποκλειστικά ο Κ. Μητσοτάκης, είναι πολιτική απόφαση της Ν.Δ. να κατεβάσει δικό της υποψήφιο.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ο Β. Κορκίδης ήταν ο βασικός υποστηρικτής στον Πειραιά του Κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. το 2016.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

efsyn.gr