Latest News

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Οι γραφικοί της εξουσίας είναι περαστικοί...


Από τον Κύρο Παληκάρη

Όταν το μόνο που κάνεις είναι μια "τρύπα στο νερό" της επικοινωνίας, τότε μπορείς να λες όσο θες ότι δεν ενδιαφέρεσαι για την κριτική, αλλά δεν πείθεις κανέναν ...

σοβαρό άνθρωπο και απλά καταντάς γραφικός (sic)!
Η αλαζονική αυτή συμπεριφορά και εμφάνιση αποκαλύπτει τον τρόπο που αντιδρά η εξουσία έναντι οποιουδήποτε της ασκεί κριτική.
Αν το σκεφτείτε ψυχρά, οι πολιτικοί και δη δημοτικοί "άρχοντες" μοιάζουν να αντιμετωπίζουν την εξουσία με μια πρωτόγνωρα ιδιοκτησιακή λογική. Πολιτεύονται σαν να τους είχαν στερήσει επί δεκαετίες κάτι που πάντα πίστευαν ότι τους ανήκε και τώρα που επιτέλους το κατέλαβαν δεν διανοούνται ότι κάποτε θα έρθει η στιγμή που θα το χάσουν ξανά!
Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι του δεν αντιλαμβάνονται καν τη νομοτελειακή προσωρινότητα των αξιωμάτων τους, έχοντας συνειδητά ή ασυνείδητα ταυτίσει πλήρως τις περσόνες τους με αυτά, λόγω  κυρίως της ιδιότυπης "ιδρυματοποίησης" από το μικρόκοσμο του περιβάλλοντος τους με τις κολακείες από τους συνεργάτες τους που δεν έχουν ιδέα από την γκρίζα  καθημερινότητα των δημοτών στην πόλη.
Έτσι μόνον εξηγείται ότι αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε επικρίνει ή έστω αμφισβητεί τις επιλογές τους ως..."εχθρούς τους". Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να εξετάσουν τη βασιμότητα ή μη μιας κριτικής. Όποιος δεν τους στηρίζει πειθήνια και άκριτα είναι αυτομάτως απέναντι. Ανήκει στους «άλλους». Στους ιδεολογικούς υπονομευτές του καθεστώτος εξουσίας τους. Σε εκείνους που συνωμοτούν για να χάσουν τις καρέκλες τους.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν μπαίνουν καν στον κόπο ν' απαντήσουν επί της ουσίας σε οποιαδήποτε κριτική, επιλέγοντας να «απαξιώσουν» αυτόν που την ασκεί είτε είναι πολίτης είτε ΜΜΕ.
Αντί να απαντούν με ορθολογικά επιχειρήματα, όπως οφείλουν στο πλαίσιο της διαφάνειας, επιλέγουν να «δολοφονούν» χαρακτήρες. Συνήθως διαδίδουν μεταξύ τους διάφορους ψιθύρους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προσπαθώντας να πείσουν πως η κριτική γίνεται γι' άλλους λόγους που δεν έχουν σχέση με την δική τους ανικανότητα ή ανεπάρκεια. Λες και θα μπορούσε να σταθεί μια κριτική αν ο κόσμος έβλεπε ότι τα έχουν κάνει όλα ...τέλεια, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ψευδώς, αφού ο καθένας μπορεί εύκολα να δει ότι απλά τα έχουν κάνει μπάχαλο!
Αυτή η κτητική προσέγγιση της εξουσίας είναι και η αιτία που οι σημερινοί κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται καν την αυτονόητη –σε μια δημοκρατία– ανάληψη ευθύνης για τα λάθη και τις ανακολουθίες τους. Έχω πλέον την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να δούμε ποτέ και κανέναν τους να παραιτείται, γιατί απλούστατα αισθάνονται με κτητικό τρόπο ότι τους ανήκουν και τα αξιώματα και οι καρέκλες. Άσε που έχουν πιστέψει στο παραμύθι ότι αν κάποτε φύγουν από τη θέση τους, τότε θα καταστραφεί ο τόπος και ειδικότερα η πόλη!
Γι' αυτό, όπως έχει αποδείξει η ζωή με τους προκάτοχους τους, έπεσαν από τα σύννεφα κατά την αποχώρησή τους, χωρίς καταλάβουν για ποιο λόγο τους έδιωξε ο κόσμος. Το ότι μπορεί να μετρήθηκαν και να κρίθηκαν πως ήταν λίγοι δεν τους περνάει καν από το μυαλό...
Το πιο θλιβερό απ΄όλα είναι να περιμένεις τώρα να διασωθεί μόνο όχι από το έργο σου, αλλά εάν είναι χειρότεροι οι άλλοι υποψήφιοι επιβεβαιώνοντας τον κανόνα "στους τυφλούς ο μονόφθαλμος"... 
(Αν αυτό δεν είναι κατάντια, τότε τι είναι;)
Μην το γελάτε γιατί δεν είναι καθόλου αστείο.
 Ξέρω ότι αν ο Δήμαρχος διαβάσει αυτές τις γραμμές θα επιβεβαιώσει μέσα του ότι ανήκουμε στους "εχθρούς του", αν και γνωρίζει ότι τον είχαμε στηρίξει προεκλογικά γιατί πιστέψαμε πως θα έκανε κάτι διαφορετικό και όχι ότι θα προσπαθούσε να μάθει να κάνει ό,τι και οι προηγούμενοι που είχαν αποτύχει κατά γενική ομολογία.
 Τους λόγους προφανώς δεν τους καταλαβαίνει ο Δήμαρχος, αλλά δόξα τω Θεώ τους κατανοούν οι αναγνώστες του Reportaz Net...

@Με λίγα λόγια, μιλάμε για τους γραφικούς της εξουσίας που είναι περαστικοί και θα τους περάσει...