Latest News

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΟΧΕ: Αυγουστιάτικος "οργασμός" εξαγγελιών στον Πειραιά Πως ο Μώραλης ξεπέρασε ακόμα και τον Μιχαλολιάκο!



Από τον Κύρο Παληκάρη

Τελικά φαίνεται πως ένας Δήμαρχος στον Πειραιά που σέβεται τον εαυτό του κι έχει το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, δεν μπορεί να μην εξαγγείλει έργα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ...
στην πόλη.


Έτσι τώρα εν μέσω Αυγούστου και 20 μήνες πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, έρχεται ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης να εξαγγείλει πανηγυρικά ότι εξασφάλισε επενδύσεις ύψους 80.065.000 ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια με την πρόταση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) που κατέθεσε ο Δήμος Πειραιά στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής. (Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής  ΟΧΕ αφορούν προγράμματα για την Βιώσιμη Κινητικότητα των πολιτών, την ενίσχυση του πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις ανάδειξης του Πειραιά ως «Έξυπνης πόλης (Smart city)», της επιχειρηματικότητας-απασχόλησης και τέλος παρεμβάσεις που θα τονώσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης).
Όμως οι εξαγγελίες δεν σταματούν εδώ και έρχονται να προστεθούν οι προτάσεις ύψους 31.618.000 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για τα επόμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για ένα επενδυτικό σχέδιο - πακέτο συνολικού ύψους 111.683.000 ευρώ.
Κι όλα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται τα έργα του ΤΡΑΜ και του ΜΕΤΡΟ, τα οποία έχουν παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Εύλογα απορεί κανείς πως είναι δυνατόν να προλάβουν να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες από την δημοτική αρχή Μώραλη που η θητεία της λήγει σε περίπου 18 μήνες; Οι προτάσεις έχουν χρονικό ορίζοντα πενταετίας από την στιγμή που θα αρχίσουν να προχωρούν οι διαδικασίες και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν απρόοπτα! 
Προφανώς το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων θα κληθεί να υλοποιήσει ο επόμενος δήμαρχος Πειραιά...

Λίγος ο Μιχαλολιάκος

Λίγος εμφανίζεται τώρα ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος το είχε... τερματίσει προεκλογικά με τα 129 έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ (κάποια δεν έγιναν ποτέ κι άλλα είτε παραδόθηκαν στα χαρτιά είτε είχαν υλοποιηθεί μόλις στο 2% με 5%)
Την παλαιοκομματική αυτή τακτική των υποσχέσεων έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη ο διάδοχός του  Γιάννης Μώραλης, ο οποίος όμως τον ξεπέρασε σε εξαγγελίες προτάσεων για τον Πειραιά.

Αξεπέραστος ο Πάγκαλος 

Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους πανηγυρικές εξαγγελίες για τον Πειραιά που είναι μεγάλος αδικημένος από την κεντρική εξουσία. (σ.σ. Πέρασαν τα δισεκατομμύρια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στον Πειραιά δεν έγινε ένα σημαντικό έργο υποδομής...)
Το ιστορικό -και αξεπέραστο ρεκόρ μέχρι σήμερα- για το μεγαλύτερο πακέτο εξαγγελιών στον Πειραιά κατέχει από το 2010 -επί δημαρχίας Παναγιώτη Φασούλα-  ο τότε αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο είχε κατέβει στον ΟΛΠ και είχε εξαγγείλει έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα πλήρους υλοποίησης την 5ετία στην πόλη και στο λιμάνι του Πειραιά.  Ανάμεσα στα έργα που είχαν εξαγγελθεί τότε για την πόλη ήταν η ανέγερση εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, καθώς και πεντάστερου ξενοδοχείου, η αποπεράτωση ταχείας κλειστής λεωφόρου μέχρι το λιμάνι, της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά και η παράλληλη δημιουργία ενδιάμεσου σταθμού στα Καμίνια κ.α. ( Αυτά εξαγγέλθηκαν, αλλά έγιναν;)
Το πιο εμβληματικό έργο ήταν το "ιπτάμενο τρενάκι", τύπου monorail περιφερειακά του κεντρικού λιμανιού που δεν έγινε ποτέ και είχε κόστος σχεδόν όσο οι σημερινές εξαγγελίες Μώραλη...

@ Με λίγα λόγια, αν είχαν υλοποιηθεί οι μισές εξαγγελίες για τον Πειραιά, τότε η πόλη δεν θα είχε το σημερινό χάλι και θα είχε γίνει ...Μονακό!