Latest News

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Αλλαγές θέλουν οι δημότες στους Δήμους (ΕΡΕΥΝΑ)


Αλλαγές Στους Δήμους  ζητούν οι πολίτες σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας... της OPINION POLL.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης, είναι φανερό,  ότι ως θεσμός που τον νοιώθουν πιο κοντά τους και έχοντας της αίσθηση μιας απόμακρης Κεντρικής Εξουσίας  αλλά και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης , ζητούν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, ώστε οι Δήμοι να διαδραματίσουν ένα ένα πιο διευρυμένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση .
   
-         Όλα τα ευρήματα οδηγούν σ΄αυτό το κεντρικό αίτημα.
 Το 73.56 % ζητάει νέο πλαίσιο λειτουργίας ώστε να διαδραματίσουν οι Δήμοι αυξημένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση
Το 80.79 % πιστεύει ότι ο κάθε Δήμος πρέπει να επεξεργαστεί και να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κάθε περιοχή
Το 54.9% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα αν ενισχυθεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (έναντι ενός 23.34% που θεωρεί ότι θα είναι χειρότερα τα πράγματα ) με φορολογική αποκέντρωση και απόδοση σ΄αυτούς του ΕΝΦΙΑ, αν και το 47.65% θεωρεί ότι δεν διαθέτουν τους κατάλληλους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Το συντριπτικό 70.78% τάσσεται υπέρ της αναπτυξιακής δυνατότητας των Δήμων με μέτρα όπως πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού Προγράμματος κ.ά, ενώ το 58.22% θεωρεί ότι θα ηταν καλύτερα οι Δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη και την διοίκηση του συνόλου του τοπικού κοινωνικού κράτους ,αντί να υπάρχει πολυδιάσπαση δράσεων και αρμοδιοτήτων.

-         Επίσης, μέσα σ΄αυτό το κλίμα και το σκεπτικό, το 66.08% ζητάει να περάσουν κι άλλες αρμοδιότητες στους Δήμους , όπως Νοσοκομεία, Σχολεία κ.λ.π με προυποθέσεις την ανακατανομή των πόρων και την διασφάλιση του κατάλληλου προσωπικού , ενώ το 74.46% θεωρεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των Δήμων στο πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσης του Κράτους.

-         Φαίνεται να κερδίζει καθαρά έδαφος η αντίληψη μιας νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους , χωρίς αυτό να δείχνει ότι οι πολίτες « χαρίζονται » στους Δημάρχους .Έτσι, ενώ το 55% δηλώνει γενικά ευχαριστημένο με την ζωή στον Δήμο του ,θεωρεί ταυτόχρονα ότι κατά 36,07% ότι έχει χειροτερέψει και κατά 41.76% ότι υπάρχει στασιμότητα και μόνο το 21.66% κρίνει ότι υπάρχει βελτίωση. Ταυτόχρονα , το 57.55% δηλώνει λίγο η και καθόλου ευχαριστημένο με το έργο του Δημάρχου έναντ του 40.88% που δηλώνει πολύ και αρκετά .

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν το ρεύμα του αιτήματος νέων ισχυρών Δήμων
Α.  Υπάρχει πολύ ισχυρή η αίσθηση ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην πόλη ( 45.1% ), ενώ οι ευθύνες  μοιράζονται ανάμεσα στον Δήμαρχο και την Κυβέρνηση (24.94% έναντι 21. 29% )
Β.  Το 61.24 % δηλώνει ότι για τα προβλήματά του απευθύνεται κυρίως προς τον Δήμαρχο (Ανεργία / Ανάπτυξη, καθαριότητα, κατάσταση στον χώρο της Υγείας αξιολογούνται ως τα τρία πρώτα ), ενώ το 35.22% σε κανένα ! Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια εμφανίζονται με αμελητέα ποσοστά.
Γ. Ως βασική αιτία για τα όποια προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν οι Δήμοι κρίνεται η οικονομική δυσκολία λόγω κρίσης κατά ποσοστό  62.17% .Αυτό μειώνει τις ευθύνες των Δημάρχων στην κρίση των πολιτών ( 18.79%) , ενώ ευθύνες καταλογίζονται και στην γραφειοκρατία,αλλά και στην άγνοια/ αδιαφορία των δημοτικών υπαλλήλων.


-         Υπάρχουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για θέματα αιχμής στην συζήτηση που γίνεται ενόψει αλλαγής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Α. Το 59 % κρίνει αρνητικά την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων και το 61.26% ζητάει αλλαγές στο χωροταξικό σε ένα νέο Νόμο
Β. Το 60.05% θεωρεί σωστό ο Δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με όποιο ποσοστό και αν συγκεντρώνει
Γ. Το 50.18 % τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην εκλογή δημοτικών συμβούλων ,με αντίθετη άποψη να έχει το 32. 67%
Δ. Φαίνεται η 5ετία να θεωρείται μεγάλη ως χρονική περίοδος θητείας και γι αυτό το 53.81% ζητάει να επιστρέψουμε στην 4ετία έναντι ενός 38.73% που ζητάει να μείνει η 5ετία.