Latest News

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Λουκέτο σε τρεις Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήµου Πειραιά - Απίστευτες συνθήκες για νήπια και προσωπικό


Παλαιά ενοικιασμένα κτίρια, με ανύπαρκτη αυλή και χωρίς θέρμανση, αίθουσες μικρές που χωρίζονται με τζαμαρίες και βρίσκονται...
σε όροφο, όπου παιδιά και προσωπικό αναγκάζονται να βγαίνουν από το κτίριο όταν έπρεπε να αλλάξουν όροφο!

Αυτή τουλάχιστον την τριτοκοσμική εικόνα περιγράφει, μεταξύ άλλων, η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μώραλη προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας τριών Βρεφονηπιακών Σταθµών του ∆ήµου Πειραιά. (Το θέμα πέρασε κατ΄ πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ενώ η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια).

Ωστόσο, από την εισήγηση για την αναστολή λειτουργίας τριών Βρεφονηπιακών Σταθµών του ∆ήµου Πειραιά (15ο, 21ο και 22ο), αποκαλύπτονται οι άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες φιλοξενούνταν έως τις αρχές καλοκαιριού τα μικρά παιδιά της πόλης.

Αναλυτικά, στην εισήγηση της δημοτικής αρχής περιγράφονται τα εξής:

  • Στο 15ο Βρεφονηπιακό Σταθµό το πλήθος των εξυπηρετούµενων νηπίων είναι µικρό σε σχέση µε τη δυναµικότητα του σταθµού, ειδικά τα τελευταία χρόνια απ΄ όταν περιήλθε ο Σταθµός στο ∆ήµο το 2011. Ως επακόλουθο των ανωτέρω, η δοµή προσωπικού και µέσων δεν αξιοποιείται στο µέγιστο βαθµό. Η αρχιτεκτονική δοµή του 15ου Βρεφονηπιακού Σταθµού δεν επιτρέπει την πλήρη και επιτυχή αξιοποίηση της. Ο δεύτερος όροφος του κτιρίου παραµένει αναξιοποίητος, ο αύλειος χώρος είναι ανύπαρκτος, ενώ παρατηρούνται σηµαντικά κτιριακά προβλήµατα. Ο Βρεφονηπιακός Σταθµός λειτουργεί σε όροφο χωρίς να υπάρχει ανελκυστήρας. ∆εν υπάρχει κεντρική θέρµανση. Ο χώρος της κουζίνας είναι προβληµατικός µε αποτέλεσµα να µην είναι λειτουργικός. Οι αίθουσες που φιλοξενούν τα νήπια είναι µικρές µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται τµήµατα µε µικρότερο αριθµό νηπίων και να µην γίνεται σωστός καταµερισµός του προσωπικού. Επιπλέον οι αίθουσες χωρίζονται µεταξύ τους µε ενδιάµεσες πόρτες µε τζαµαρίες. Υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση από το ισόγειο στον πρώτο όροφο µε αποτέλεσµα το προσωπικό να βγαίνει εκτός κτιρίου όταν πρέπει να αλλάξει όροφο και δεν υπάρχει αύλειος χώρος.
  • Στον 21ο Βρεφονηπιακό Σταθµό η κτιριακή υποδοµή έχει τα εξής προβλήµατα:
    Επιβαρυντικός παράγοντας, ως προς την λειτουργία του Σταθµού, είναι παλαιότητα του κτιρίου. Οι αίθουσες που φιλοξενούν τα νήπια είναι µικρές µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται τµήµατα µε µικρότερο αριθµό νηπίων και να µην γίνεται σωστός καταµερισµός του προσωπικού. Επιπλέον οι αίθουσες χωρίζονται µεταξύ τους µε ενδιάµεσες πόρτες µε τζαµαρίες. Υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση από το ισόγειο στον πρώτο όροφο µε αποτέλεσµα το προσωπικό να βγαίνει εκτός κτιρίου όταν πρέπει να αλλάξει όροφο και δεν υπάρχει αύλειος χώρος.
  • Στον 22ο Βρεφονηπιακό Σταθµό η θέση του Βρεφονηπιακού Σταθµού χαρακτηρίζεται από τη δύσκολη πρόσβαση για γονείς και παιδιά (µεγάλη ανηφόρα). Αυτό προκαλεί κινδύνους για τη σωµατική ακεραιότητα όλων, ειδικά κατά τις ώρες αιχµής ή και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, µε αποτέλεσµα να δεχόµαστε µικρό αριθµό αιτήσεων και ακόµα µικρότερο αριθµό νηπίων σε σχέση µε τη δυναµικότητα του Σταθµού. Ο Βρεφονηπιακός Σταθµός λειτουργεί σε όροφο χωρίς να υπάρχει ανελκυστήρας. ∆εν υπάρχει κεντρική θέρµανση. ∆εν υπάρχει αύλειος χώρος. Μένει ανεκµετάλλευτος ένας ολόκληρος όροφος και τέλος η παλαιότητα του κτιρίου είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας (πρόβληµα στα κουφώµατα κ.α).

Καταλήγοντας στην εισήγηση σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας των (3) τριών Βρεφονηπιακών Σταθµών θα απαλλάξει το ∆ήµο από την καταβολή ενοικίου και οι ανάγκες των δηµοτών θα εξυπηρετηθούν από όµορους Βρεφονηπιακούς Σταθµούς, οι οποίοι είναι ιδιόκτητοι. Το προσωπικό Βρεφονηπιακών Σταθµών (15ο, 21ο και 22ο) θα καλύψει κενά σε άλλους κοντινούς Βρεφονηπιακούς Σταθµούς, µε µεγάλο όγκο αιτήσεων, για να λειτουργήσουν οµαλά και δεν θα υπάρξουν υπηρεσιακές µεταβολές, ούτε κατάργηση υφιστάµενων οργανικών θέσεων. 

@ Καλά, σ' αυτές τις συνθήκες φιλοξενούνταν, έως πριν λίγο καιρό, μικρά παιδιά του Πειραιά και οι χώροι αυτοί λειτουργούσαν με άδεια;