Latest News

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ναυμαχία Δρίτσα με τη ΝΔ για την τραγωδία στην Αίγινα

Διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης παίρνει η ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, καθώς η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα...
στη Βουλή.

Οι 33 βουλευτές της ΝΔ ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για τις «τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας» του Λιμενικού σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.

Ζητούν, επίσης, απαντήσεις για τους όρους κάτω από τους οποίους ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ ερωτούν αν είναι συνηθισμένη η μετάβαση του ίδιου του υπ. Ναυτιλίας στην Αίγινα «και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού».

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ προς τον Θοδωρή Δρίτσα έχει ως εξής:

Τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας

Ερώτηση για τα αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους στην τραγωδία της Αίγινας κατέθεσε ο Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της Ν.Δ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου μαζί με 32  ακόμα βουλευτές, υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, το ζήτημα της τρίωρης ακατανόητης απουσίας του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.

Ακολουθεί η ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα:

Προς :
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Θέμα: Ερωτήματα για την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών στην τραγωδία της Αίγινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μία εβδομάδα μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους. Αποκορύφωμα το γεγονός,  ότι σύμφωνα με το διαβιβαστικό του Λιμενικού Σώματος, αν και το Λιμενικό ειδοποιήθηκε για τη σύγκρουση στις 12:30, ο 77χρονος χειριστής παρουσιάστηκε ο ίδιος στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 15:30. Επί τρεις ώρες δηλαδή αφέθηκαν ανενόχλητοι να εξαφανίσουν τους συνεπιβάτες και να εγκαταλείψουν το ταχύπλοο με τον τρόπο που ήθελαν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί υπήρξε ουσιαστική απουσία του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τη σύλληψη του δράστη ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, καθώς και τη διασφάλιση των καταθέσεων άμεσα από τους συνεπιβαίνοντες αυτόπτες μάρτυρες;
2. Πώς ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου χειριστή προ διετίας, ενώ ο ίδιος καταθέτει, ότι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας; Ποιά διαδικασία ακολουθήθηκε;
3. Συνηθίζεται να μεταβαίνει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός στο σημείο μιας ναυτικής τραγωδίας-και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού; Νοείται ανάμειξη του αρμόδιου υπουργού σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση με θετικούς χαρακτηρισμούς περί της εμπειρίας και των γνώσεων του κατηγορούμενου χειριστή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας
2.      Όλγα Κεφαλογιάννη  Α΄Αθήνας
3.      Άδωνις Γεωργιάδης Β΄Αθήνας
4.      Λεύτέρης Αυγενάκης Βουλευτής Ηρακλείου
5.      Κων/νος Τσιάρας Βουλευτής Καρδίτσας
6.      Χρήστος Κέλλας Βουλευτής Λάρισας
7.      Σάββας Αναστασιάδης  Β΄Θεσ/νίκης
8.      Μαρία Αντωνίου Βουλευτής Καστοριάς
9.      Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου
10. Θέοδωρος Καράογλου Β΄Θεσ/νίκης
11. Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου
12. Αθανάσιος Μπούρας  Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
13. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Β΄Αθήνας
14. Γεώργιος Γεωργαντάς Βουλευτής Κιλκίς
15. Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου
16.  Κων/νος Σκρέκας Βουλευτής Τρικάλων
17. Βασίλης Κικίλιας Α΄Αθηνών
18. Δημήτρης Κυριαζίδης   Βουλευτής Δράμας
19. Κων/νος Τζαβάρας Βουλευτής Ηλείας
20.  Γεράσιμος Γιακουμάτος Β΄Αθήνας
21. Βασίλης Οικονόμου Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
22. Σοφία Βούλτεψη Β΄Αθήνας
23. Άννα Καραμανλή  Β΄Αθήνας
24. Ελένα Ράπτη Α΄Θες/νικής
25. Στήλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας
26. Φωτεινή Αραπατζή Βουλευτής Σερρών
27. Γιάννης Ανδριανός Βουλευτής Αργολίδας
28. Απόστολος Βεσυρόπουλος Βουλευτής Ημαθίας
29. Κων/νος Βλάσης Βουλευτής Αρκαδίας
30. Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαίας
31. Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλευτής Λάρισας
32. Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας
33. Νότης Μηταράκης Βουλευτής Χίου

Η απάντηση Δρίτσα
«Χρειάστηκαν 8 μέρες για να πάρει μπρος και ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, ως ουραγός στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον Πρόεδρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και στους… έγκριτους εκπροσώπους της «αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας».

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα 33 βουλευτές της ΝΔ, φυσικά και θα πάρουν σύντομα την οφειλόμενη, ειλικρινή και πλήρη Απάντηση σε όλα τα ερωτήματά τους στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Το οφείλουμε άλλωστε κυρίως, στα θύματα και στους οικείους των θυμάτων του τραγικού συμβάντος.

Επί του παρόντος όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι θα αναμέναμε να αφήσουν έξω από την αντιπολιτευτική στοχοποίηση το Λιμενικό Σώμα, ιδιαίτερα, όταν το πανελλήνιο γνωρίζει ότι, τις κρίσιμες και αγωνιώδεις εκείνες στιγμές κινητοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του, με πρώτο και κύριο μέλημα τη διάσωση των ναυαγών, την έρευνα για αγνοουμένους, την αρωγή για την μεταφορά και την περίθαλψη των τραυματιών και την καταγραφή όλων των επιβαινόντων στα δύο σκάφη. Μια αναγνώριση και ένα εύγε δε θα έβλαπτε. Τα υπόλοιπα στην αναλυτική μας απάντηση δια του Κοινοβουλίου.»